TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka na lato z fasolki szparagowej, bobu i pomidorków w winegrecie sosnowym


Sałatki. Tym się żywię w środku dnia. Nie mam ochoty na nic gorącego, a jestem głodna. Sałatka podana z podgrzaną bagietką jest idealnym rozwiązaniem na lato.

Tutaj pomysł na sałatkę dość fikuśną, ciekawą w smakach ale wciąż lekką. Przepis zaproponowała Agata Wojda. Największym wyzwaniem jest znalezienie syropu z sosny. Można go zastąpić syropem z czarnego bzu – o ten dużo łatwiej, tym bardziej, jak ktoś lubi letni drink – Hugo.

Dwa wina zaproponowane do tego dania są idealnym uzupełnieniem delikatnych smaków.



Składniki (10 porcji)

  • 0,5kg fasolki szparagowej zielonej
  • 0,5kg fasolki szparagowej żółtej
  • 1 duży świeży ananas
  • 0,3kg bobu 
  • 2 kolby kukurydzy
  • 200g uprażonych orzechów laskowych
  • 2 gałązki pomidorów cherry
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki malutkich kaparów
  • Oliwa
  • 3 łyżki syropu z sosny, mniszka lub kwiatów czarnego bzu
  • Sok z 1 - 2 cytryny
  • Wybór ziół : bazylia, melisa,  mięta, młode listki sałat
  • Sól, pieprz, cukier


Przygotowanie:


W lekko posłodzonej wodzie z dodatkiem soli gotujemy al dente obie fasolki, potem kukurydzę bób. Wszystko powinno lekko chrupać. Bób obieramy, z kukurydzy ostrym nożem ścieramy ziarenka. Łączymy w misce. Orzechy laskowe grubo siekamy dodajemy do warzyw. Rozgrzewamy na patelni 5 łyżek oliwy, dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie, długie płatki i układamy pomidory zachowując szypułki. Dodajemy cukru i lekko solimy, pieprzymy. Karmelizujemy całość tak aby czosnek pozostał słodki i rumiany a pomidory lekko miękkie. Studzimy. Ananasa obieramy i kroimy w równą, 1cm kostkę. Z syropu, soku z cytryny, oliwy ukręcamy winegret doprawiając go solą i pieprzem. Łączymy z ananasem i kaparami. Dodajemy do warzyw. Tuż przed podaniem mieszamy z listkami ziół, i podajemy z pomidorkami cherry, kawałkami czosnku.


Wina:

Weingut Karl Erbes  (Mozela)
2017 Ürziger Würzgarten Riesling feinherb , Alk. 11,50 %
Importer: Winers

Weingut Castell (Frankonia)
2018 Weißburgunder trocken,  Castell-Castell
Alk. 12,00 %  CR 6,00 g/l  K 6,30 g/l
www. castell.de
Importer win Castell Mielzynski.pl  (tylko Silvaner)

Przepis poznałam dzięki zaproszeniu na warsztaty zorganizowane przez Niemicki Instytu Wina.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa