Sałatka na lato z fasolki szparagowej, bobu i pomidorków w winegrecie sosnowym
Sałatki. Tym się żywię w środku dnia. Nie mam ochoty na nic gorącego, a jestem głodna. Sałatka podana z podgrzaną bagietką jest idealnym rozwiązaniem na lato.
Tutaj pomysł na sałatkę dość fikuśną, ciekawą w smakach ale wciąż lekką. Przepis zaproponowała Agata Wojda. Największym wyzwaniem jest znalezienie syropu z sosny. Można go zastąpić syropem z czarnego bzu – o ten dużo łatwiej, tym bardziej, jak ktoś lubi letni drink – Hugo.
Dwa wina zaproponowane do tego dania są idealnym uzupełnieniem delikatnych smaków.
Składniki (10 porcji)
- 0,5kg fasolki szparagowej zielonej
- 0,5kg fasolki szparagowej żółtej
- 1 duży świeży ananas
- 0,3kg bobu
- 2 kolby kukurydzy
- 200g uprażonych orzechów laskowych
- 2 gałązki pomidorów cherry
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki malutkich kaparów
- Oliwa
- 3 łyżki syropu z sosny, mniszka lub kwiatów czarnego bzu
- Sok z 1 - 2 cytryny
- Wybór ziół : bazylia, melisa, mięta, młode listki sałat
- Sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Wina:
Weingut Karl Erbes (Mozela)2017 Ürziger Würzgarten Riesling feinherb , Alk. 11,50 %
Importer: Winers
Weingut Castell (Frankonia)
2018 Weißburgunder trocken, Castell-Castell
Alk. 12,00 % CR 6,00 g/l K 6,30 g/l
www. castell.de
Importer win Castell Mielzynski.pl (tylko Silvaner)
Przepis poznałam dzięki zaproszeniu na warsztaty zorganizowane przez Niemicki Instytu Wina.
typowo letnia, fakt. cos dla mnie :)
OdpowiedzUsuńjak u Ciebie lato cały czas.....
Usuń