Pikantny burger po azjatycku
Fascynacja marynowaniem cebuli, rzodkiewki i marchewki na sposób azjatycki nie mija! Tak powstał pomysł na burgera po azjatycku.
Przygotowanie jak to bywa z burgerami nie jest zbyt skomplikowane, trzeba tylko dodać czas na zamarynowanie marchewki i cebuli!
Wersja na zdjęciu jest pikantna bo użyte zostały dwa ostre sosy – sriracha – jeden to zwyczajny sos chili a drugi to srirachowy majonez (bez jajek).
Dodatkowo, coś co często stosuje się w kanapkach wietnamskich – bułki zostały nasmarowane roztopionym masłem.
Składniki (1 burger):
- Bułka,
- 4 łyżeczki roztopionego masła,
- 180g mielonego mięsa wołowego,
- Sriracha (plus sriracha mayo lub zwykły majonez),
- ½ ogórka (obrany ze skórki, przekrojony na pół, wydrążone nasionka, pokrojony w półksiężyce),
- 1 marchewka (pokrojona w słupki),
- ½ cebuli (pokrojona na mandolinie),
- Marynata (125ml cukru, 250ml octu ryżowego (można zastąpić octem winnym), 125 ml wody – zagotować i zalać warzywa gorącą marynatą),
- Ser żółty – 2 plastry.
Przygotowanie:
Postępować tak jak z „normalnymi” burgerami.Usmażyć mięso, ja lubię wysmażone 4-3 minuty na stronę, pod koniec smażenia położyć plaster sera żeby się roztopił.
Bułki podgrzać w piekarniku, nasmarować masłem.
Układać w następującej kolejności:
- spód bułki,
- majonez albo zwykły albo sriracha,
- marynowana marchewka i cebula (dobrze odsączone),
- ser,
- kotlet,
- ser,
- ogórek,
- marynowana cebula i marchewka,
- górę bułki nasmarować srirachą, ewentualnie ketchupem.
Uwaga to jest danie pikantne!
Uwielbiam ostre potrawy, więc przepis idealny dla mnie :D
OdpowiedzUsuń