Polviet – czyli bajgiel z klopsikami (na zimno)
Polviet – to nie tylko kuchnia wietnamska robiona pod gusta Polaków i Polek, to też takie miksy jak ten na zdjęciu
Klopsiki miodowo-wieprzowe z trawą cyctyrnową, schłodzone w lodówce, po to by łatwiej móc je pokroić w cienkie plasterki.
Zamiast marynowanych w occie ryżowym warzyw (marchewki, rzodkiewki i cebuli) ogórki małosolne.
Do tego sos i majonez sriracha i mamy świetne danie na śniadanie albo obiad.
Użycie klopsików jako „wędliny” to świetne rozwiązanie. Ponieważ sami je smażymy to wiemy dokładnie co w nich jest, nie ma mowy o ulepszaczach, poprawiaczach czy innych dodatkach!
Przepis na wieprzowinę char siu wkrótce, bo jest z nią dokładnie tak jak z klopsikami – na drugi dzień z lodówki jest jeszcze smaczniejsza.
PRZEPISY
Przepis na klopsiki – TUTAJ
Jeżeli chcecie zrobić małą porcję ogórków małosolnych (na sucho) to przepis TUTAJ
Bajgla wciąż nie umiem upiec/ugotować, więc był kupny…
Komentarze
Prześlij komentarz