TRYB JASNY/CIEMNY

Bób – dodatek do sałatek


Po pierwsze, ja zawsze obieram z łupinek. Inna sprawa, że ja nawet figi ze skórki obieram…. W każdym razie z bobem to jest tak, jest idealnym dodatkiem do sałatek, makaronów, można z niego zrobić puree. Wszystko pod warunkiem, że jest dobrze ugotowany!

Mój sprawdzony sposób to – 500g bobu (ślicznego, niezaparzonego, małego), 2 litry wrzącej wody, do której wsypujemy 3 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru. Bób gotujemy 4 minuty, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki i jest – zielony i pyszny!

Sałatka z tych prostych – jajko od wybieganej kury – gotowane 8 minut – to też ma znaczenia, bo takie smakuje najlepiej.



Tutaj składniki na dwie duże, prawie obiadowe porcje:

  • Dorsz portugalski (z puszki),
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 jajka,
  • Liście botwinki i drobnych sałat,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 2 garście bobu (ugotowanego i obranego),
  • Oliwa, ocet winny, sok z ½ cytryny, pieprz i sól.


Przygotowanie:

wymieszać sos (słoik, miska i trzepaczka, jak kto woli), wymieszać z liśćmi, bobem i  pomidorkami. Ułożyć w talerzu, dodać jajko na twardo, awokado, dorsza.

Zjadać od razu!

W ramach zapowiedzi to będzie też przepis na makaron z bobem…

Komentarze

  1. to właśnie teraz warto go ugotować, ten mrożony jest ok, ale to nie to co w sezonie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa