Kefta czyli marokańskie klopsiki
Klopsiki na szaszłykach! Da się i nic się nie rozpada jak się wcześniej schłodzi mięso! fot. D.Szymborska |
Nigdy wcześniej nie
grillowaliśmy, nabitych na szaszłyki mielonych klopsików. To kolejny marokański
przepis, który nam się ogromnie spodobał w książce Jamiego Oliviera.
Jamie słynie z
szybkich i bardzo efektownych przepisów, ale jak się okazuje wymyśla też takie,
które wymagają sporo czasu i cierpliwości, choć wszystkie są wciąż łatwe do
wykonania.
Mięso smakuje
wyśmienicie, nasza wersja była tylko wołowa, ale w planach jest dodanie
jagnięciny, by smak klopsików, kefty był bardziej wyrazisty.
Przepis na 6
porcji, wszystko zawijaliśmy w cienką pitę, i w ramach małych modyfikacji
przepisu dodaliśmy również humus. Faza na cieciorkę trwa w najlepsze, a
testowanie różnych wersji humusu sprawia wszystkim wielką frajdę, to znaczy
największą sprawia jedzenie, które oczywiście jest częścią testowania…
Składniki (6
porcji):
Pyszne, aromatyczne, pełne przypraw klopsiki - kefta fot. D.Szymborska |
I wszystko trafia do pity, razem z dodatkami tworzy obiad doskonały! fot. D.Szymborska |
Klopsiki:
·
500g sezonowanej, lekko tłustej
wołowiny, zmielonej,
·
Mała czerwona cebula (drobno
posiekana),
·
1 łyżeczka kuminu (roztartego w
moździerzu),
·
1 łyżeczka ziarenek kolendry
(jw.),
·
1 łyżeczka papryki,
·
Starty na tarce kawałek imbiru
(wielkości kciuka),
·
½ pęczka kolendry – posiekana,
·
Pieprz i sól.
Dodatki:
·
6 pit,
·
1 mała czerwona cebula (pokrojona
w piórka) – my marynujemy ją w occie winnym, żeby miała delikatniejszy smak,
·
250g pomidorków cherry,
·
½ pęczka kolendry,
·
Oliwa,
·
Jogurt grecki (duży kubeczek),
·
150g liści sałat,
·
Humus.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki
kefty wymieszać. Ugnieść starannie. Uformować 30 malutkich klopsików i włożyć
je na minimum 30 minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Rozgrzać
patelnie grillową. Klopsiki nabić na patyczki szaszłykowe (zawsze warto je
zamoczyć w wodzie, żeby mięso do nich nie przywierało. Posmarować klopsiki
oliwą – przyda się pędzelek. Smażyć aż będą gotowe. Żeby poradzić sobie z
jednoczesnym wydaniem kilku porcji warto przełożyć usmażone już klopsiki do
wyłożonego folią aluminiową naczynia.
Wymieszać siekaną
kolendrę z pomidorkami.
Nakładać do
podgrzanych i przeciętych pit wszystkie dodatki i po 5 klopsików, zawinąć i
jeść od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz