Patatas bravas – hiszpańskie tapas – przepis Jamiego Oliviera
Przepyszne, chrupiące ziemniaki - tapas - patatas bravas jak się patrzy! fot. D.Szymborska |
Było wiele prób, nieudanych niestety. A to ziemniaki się rozpadały,
przypalały albo zwyczajnie nie były wystarczająco chrupiące….Do czasu gdy
zrobiliśmy je według przepisu z książki „Jamie Oliver’s Food Escapes”, i znów
Jamie pokazuje klasę jego przepisów. Starannie przygotowane, jasno opisane, z
większości szybkie (chyba) niezawodne. Niestety wiele razu już nie miałam
szczęścia, przepis w książce brzmiał rewelacyjnie, zdjęcia były zachwycające,
ale jak przychodziło do gotowania to okazywało się, że a to składniki
wymienione w liście nie pasują do tego co trzeba użyć przy przygotowaniu dania,
albo czasy piecznie, gotowania były wzięte z kosmosu….Jamie nie zawodzi! Serio!
Jeżeli miałabym komuś polecać niezawodne książki to byłyby to publikacje
Oliviera. Nie jest to gotowanie dla zawansowanych, więc łatwe do odtworzenia w
domowej kuchni, wszystko jasno wyjaśnione…a takie patatas bravas są przepyszne.
Na zdjęciu wersja bez sosu – u nas podawane były z dwoma sosami
kanaryjskimi – zielonym i czerwonym.
Jeszcze tylko dodam, że uwielbiam patatas bravas, zamawiam je zawsze w
tapas barach, porównuję sosy, smaki, czasem trafiam nie najlepiej bo zamiast
sosu dostaję majonez, bywa. Co ciekawe, ziemniaki w Hiszpanii są drogie, a
patas bravas często są droższe niż np. ośmiornica….albo tortillia – bo ona jest
z dwóch drogich produktów – jajek i ziemniaków!
Czas przygotowania – 90 minut, bo ziemniaki muszą być ostudzone.
Składniki (do przygotowania na patelni o średnicy 42cm, 3-4 duże
porcje, albo 5-6 tapas):
·
6 dużych ziemniaków,
·
3 ząbki czosnku,
·
3 gałązki rozmarynu,
·
1 łyżeczka papryki słodkiej,
·
1 łyżeczka kopru włoskiego,
·
1 łyżeczka soli,
·
0.5l oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Zagotować wodę w garnku, mocno posolić. Obrane ziemniaki, przekroić na
pół i gotować 12 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i położyć na tacce i ostudzić.
Pokroić każdą połówkę na 8 kawałków. Nalać olej do patelni, rozgrzać. Ziemniaki
smażyć 12-14 minut.
W międzyczasie: oskubać igiełki rozmarynu (nie siekać).
Na ostatnią minutę smażenia ziemniaków dorzucić rozmaryn i czosnek pokrojony na cienkie talarki.
Ziemniaki odcedzić i wymieszać z papryką i solą. Podawać z sosami.
W międzyczasie: oskubać igiełki rozmarynu (nie siekać).
Na ostatnią minutę smażenia ziemniaków dorzucić rozmaryn i czosnek pokrojony na cienkie talarki.
Ziemniaki odcedzić i wymieszać z papryką i solą. Podawać z sosami.
Uwielbiam te ziemniaki!
OdpowiedzUsuńto smacznego! bo ten przepis niezawodny!!!
Usuńkiedyś się zastanawiałam jak można popsuć smażone ziemniaki? oj można... po tym jak spróbowałam wielu tradycyjnych i nietradycyjnych, w wielu miejscach - bravasy serio trzeba umieć zrobić!
OdpowiedzUsuńRzadko robię je w domu, ale ten przepis Jamiego brzmi zachęcająco :)
cieszę się, że nie tylko ja wiem, jak trudno takie ziemniaki dobrze zrobić! Dokładnie przepis Jamie'go jest świetny! Powodzenia! Dwa razy robiony i za każdym razem wyszedł!
Usuń