Zupa farmera – czyli fasolowa z szarpanym kurczakiem
Szarpany kurczak, kapusta włoska i dużo pysznej fasoli - jednogarnkowe danie nie tylko dla farmera fot. D.Szymborska |
Tylko
jedna miska zupy i energii wystarczy na cały dzień. To możliwe! Jamie Olivier
zaproponował przepis na zupę wiejską z kapustą włoską i fasolą. Aż chce się
zostać farmerem (na jeden dzień)!
Przepis niezbyt skomplikowany ale bardzo
czasochłonny, dlatego warto zabrać się za gotowanie w weekend, najlepiej już w
piątek wstawić fasolę do namaczania, a potem zarezerwować sobie 3-4 godziny.
Niby nic wielkiego tu zamieszać, tu pokroić ale to też zabiera czas…dużo
czasu..
Zupa z szarpanym kurczakiem, fasolą i kapustą
włoską jest przepyszna! Jak to bywa w przepisach na jednogarnkowe danie – tutaj
aż 8 porcji. Czyli albo jemy zupę 3 dni pod rząd albo zapraszamy znajomych…może
to nie jest zbyt eleganckie danie, ale pyszne, to pewne!
·
150g fasoli (navy beans) suchej do
namoczenia przez noc,
·
6 plastrów bekonu,
·
3 cebule (białe),
·
5 ząbków czosnku,
·
Oliwa,
·
Kurczak (u nas wybiegany),
·
3 liście laurowe,
·
Tymianek świeży,
·
Pęczek pietruszki,
·
½ kapusty włoskiej,
·
4 marchewki,
·
Pieprz i sól, chleb albo bagietka
do podania z gotowym daniem.
Przygotowanie:
Namoczyć fasolę przez noc – zalać ją zimną
wodą, tak by przykrywała wszystkie fasolki.
Pokroić plastry bekonu w kostkę, rozgrzać
oliwę i podsmażyć bekon przez 5 minut, dodać posiekaną cebulę, czosnek i smażyć
na małym ogniu przez 20 minut. Uważać, żeby nie przypalić czosnku, smażyć do
czasu aż cebula będzie ładnie brązowa.
Odcedzić fasolę, włożyć do garnka kurczaka i
fasolę, dodać wody (zimnej). Zawinać zioła w gazę, włożyć do garnka, doprawić
solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez godzinę ściągają szumowiny i
tłuszcz.
Pokroić kapustę, pozbyć się ciemnych, twardych
liści. Obrać i pokroić w talarki marchewkę.
Wyciągnąć zioła z garnka.
Delikatnie wyciągnąć kurczaka i odłożyć do
wystygnięcia. Dodać kapustę i marchewkę do zupy. Gotować na dużym ogniu przez
20 minut.
Wyrzucić skórę kurczaka a mięso poszarpać
widelcem. Dodać do zupy i gotować przez kilka minut.
Podawać z chlebem lub gorącą bagietką.
fasola i szarpany kurczak, jak dla mnie ideał :)
OdpowiedzUsuń