TRYB JASNY/CIEMNY

Zupa farmera – czyli fasolowa z szarpanym kurczakiem

Szarpany kurczak, kapusta włoska i dużo pysznej fasoli - jednogarnkowe danie nie tylko dla farmera fot. D.Szymborska

Tylko jedna miska zupy i energii wystarczy na cały dzień. To możliwe! Jamie Olivier zaproponował przepis na zupę wiejską z kapustą włoską i fasolą. Aż chce się zostać farmerem (na jeden dzień)!

Przepis niezbyt skomplikowany ale bardzo czasochłonny, dlatego warto zabrać się za gotowanie w weekend, najlepiej już w piątek wstawić fasolę do namaczania, a potem zarezerwować sobie 3-4 godziny. Niby nic wielkiego tu zamieszać, tu pokroić ale to też zabiera czas…dużo czasu..
Zupa z szarpanym kurczakiem, fasolą i kapustą włoską jest przepyszna! Jak to bywa w przepisach na jednogarnkowe danie – tutaj aż 8 porcji. Czyli albo jemy zupę 3 dni pod rząd albo zapraszamy znajomych…może to nie jest zbyt eleganckie danie, ale pyszne, to pewne!

Składniki:

·       150g fasoli (navy beans) suchej do namoczenia przez noc,
·       6 plastrów bekonu,
·       3 cebule (białe),
·       5 ząbków czosnku,
·       Oliwa,
·       Kurczak (u nas wybiegany),
·       3 liście laurowe,
·       Tymianek świeży,
·       Pęczek pietruszki,
·       ½ kapusty włoskiej,
·       4 marchewki,
·       Pieprz i sól, chleb albo bagietka do podania z gotowym daniem.

Przygotowanie:

Namoczyć fasolę przez noc – zalać ją zimną wodą, tak by przykrywała wszystkie fasolki.

Pokroić plastry bekonu w kostkę, rozgrzać oliwę i podsmażyć bekon przez 5 minut, dodać posiekaną cebulę, czosnek i smażyć na małym ogniu przez 20 minut. Uważać, żeby nie przypalić czosnku, smażyć do czasu aż cebula będzie ładnie brązowa.

Odcedzić fasolę, włożyć do garnka kurczaka i fasolę, dodać wody (zimnej). Zawinać zioła w gazę, włożyć do garnka, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez godzinę ściągają szumowiny i tłuszcz.

Pokroić kapustę, pozbyć się ciemnych, twardych liści. Obrać i pokroić w talarki marchewkę.
Wyciągnąć zioła z garnka.

Delikatnie wyciągnąć kurczaka i odłożyć do wystygnięcia. Dodać kapustę i marchewkę do zupy. Gotować na dużym ogniu przez 20 minut.

Wyrzucić skórę kurczaka a mięso poszarpać widelcem. Dodać do zupy i gotować przez kilka minut.

Podawać z chlebem lub gorącą bagietką.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa