Placuszki z porów i cebuli
Przepyszne, delikatne, uroczo porowe placuszki fot. D.Szymborska |
Jeżeli tak smakuje Nowy Jork to warto tam
pojechać! Przepis z książki „Smitten Kitchen czyli Nowy Jork na talerzu”, prosty,
stosunkowo szybki do przygotowania. Zgadam się w 100% z autorką – jak ktoś lubi
placuszki, racuszki, latkes to pokocha to danie!
Jak dla mnie pomysł, z blanszowaniem porów
super smaczny! Dodatkowo rada, by dopiec placuszki w piekarniku – bezbłędna
(mamy pewność, że nie będą surowe, bo różnie to bywa ze smażeniem na patelni i
brązowym wierzchem i niedobrym środkiem…).
Czas przygotowania 30 minut. Nie trzeba nic
ścierać! Przydadzą się ręczniki papierowe.
Składniki (5 sporych placuszków):
Następnym razem podwoję ilość składników bo placuszki takie pyszne, można je odgrzewać w piekarniku....fot. D.Szymborska |
·
4 pory,
·
2 dymki (biała część),
·
20g mąki,
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
·
jajko,
·
olej do smażenia,
·
sól i pieprz (świeżo mielone),
·
olej do smażenia (2 – 3 łyżki).
Przygotowanie:
Pory umyć, przekroić na pół i białą część
pokroić na pół talarki o szerokości 0.5cm. Zagotować wodę, osolić i zblanszować
pory (3 minut), odcedzić i odsączyć (gaza na sitku). Cebulę posiekać. Wymieszać
w misce mąkę z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia (soli wystarczy ½ łyżeczki),
pieprz – w zależności jak ostre dania lubimy. Rozbełtać jajko. Rozgrzać
piekarnik do 120 stopni. Wymieszać mąkę z porami, cebulą, dodać jajko. Na patelni
rozgrzać olej. Układać masę porowo mączną i piec po około 3 minuty na stronę.
Przełożyć na papierowy ręcznik, potem do piekarnika na 10-15 minut. Idealna
przekąska, świetny dodatek do ryb, super komponuje się ze śmietanowym lub
chrzanowym sosem.
ile te mąki
OdpowiedzUsuńminiej niż 1/4 szklanki :)
UsuńHmm.. może jutro na śniadanie Lubemu zrobię. Jego smaki. Do tego jeszcze koniecznie jakiś sos...:)
OdpowiedzUsuń