TRYB JASNY/CIEMNY

Placuszki z porów i cebuli

Przepyszne, delikatne, uroczo porowe placuszki fot. D.Szymborska


Jeżeli tak smakuje Nowy Jork to warto tam pojechać! Przepis z książki „Smitten Kitchen  czyli Nowy Jork na talerzu”, prosty, stosunkowo szybki do przygotowania. Zgadam się w 100% z autorką – jak ktoś lubi placuszki, racuszki, latkes to pokocha to danie!

Jak dla mnie pomysł, z blanszowaniem porów super smaczny! Dodatkowo rada, by dopiec placuszki w piekarniku – bezbłędna (mamy pewność, że nie będą surowe, bo różnie to bywa ze smażeniem na patelni i brązowym wierzchem i niedobrym środkiem…).

Czas przygotowania 30 minut. Nie trzeba nic ścierać! Przydadzą się ręczniki papierowe.

Składniki (5 sporych placuszków):


Następnym razem podwoję ilość składników bo placuszki takie pyszne, można je odgrzewać w piekarniku....fot. D.Szymborska


·      4 pory,
·      2 dymki (biała część),
·      20g mąki,
·      1 łyżeczka proszku do pieczenia,
·      jajko,
·      olej do smażenia,
·      sól i pieprz (świeżo mielone),
·      olej do smażenia (2 – 3 łyżki).

Przygotowanie:


Pory umyć, przekroić na pół i białą część pokroić na pół talarki o szerokości 0.5cm. Zagotować wodę, osolić i zblanszować pory (3 minut), odcedzić i odsączyć (gaza na sitku). Cebulę posiekać. Wymieszać w misce mąkę z solą, pieprzem i proszkiem do pieczenia (soli wystarczy ½ łyżeczki), pieprz – w zależności jak ostre dania lubimy. Rozbełtać jajko. Rozgrzać piekarnik do 120 stopni. Wymieszać mąkę z porami, cebulą, dodać jajko. Na patelni rozgrzać olej. Układać masę porowo mączną i piec po około 3 minuty na stronę. Przełożyć na papierowy ręcznik, potem do piekarnika na 10-15 minut. Idealna przekąska, świetny dodatek do ryb, super komponuje się ze śmietanowym lub chrzanowym sosem.

Komentarze

  1. Hmm.. może jutro na śniadanie Lubemu zrobię. Jego smaki. Do tego jeszcze koniecznie jakiś sos...:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa