Marokański kebab z polskim dodatkami
Marynowany, potem grillowany kurczak po marokańsku fot. D.Szymborska |
Kto wzgardzi kebsem? Takim z genialnie pysznym mięsem, chrupiącą pitą,
zaskakującymi dodatkami? Ja z pewnością nie.
Kebaby, które zdarza mi się jeść są często całkiem smaczne, niestety
mój żołądek nie podziela mojego entuzjazmu. Dlatego coraz rzadziej jem „kebsy
na mieście”.
Do czasu przepisu Jamiego Oliviera nie wpadłam na to, żeby przygotować
w domu. I teraz (po dwóch razach gotowania według przepisu) mogę przyznać, że
najlepszy kebab z kurczakiem to jem….u siebie w domu!
Kebab nie może być tani, wyliczyłam, że jedna porcja – w budce byłby to
kebab de lux z łagodnym sosem, na cienkim cieście – kosztuje około 10PLN.
Oczywiście składniki kupowane nie w hurcie, tylko w detalu, dodatkowo nie umiem
(jeszcze) piec takich dobrych pit, więc i one były kupne.
Jak zawsze Olivier ma świetne pomysły – marynata do mięsa – coś genialnego,
dodanie kuminu do awokado – również objaw geniuszu kulinarnego. A dodatki? No
cóż to już nasza, domowa inwencja….a efekt taki, że nie wiem kiedy znowu będą
trzymała w ręku wibrujący talerzyk by podejść do okienka po odbiór mojego
kebabu….
Składniki (6 porcji):
Zawinięty kebab fot. D.Szymborska |
Dodatki fot. D.Szymborska |
·
6 pit – koniecznie duże, bo inaczej
nie uda się nam zawinąć mięsa i dodatków,
·
950g filetu z piersi kurczaka
(wybieganego najlepiej),
Marynata do mięsa:
·
1 łyżka kukurmy,
·
1 łyżka słodkiej papryki,
·
1 łyżeczka ostrej papryki,
·
2 kawałki imbiru (wielkości kciuka,
starte na tarce),
·
4 łyżki oliwy,
·
2 łyżeczki ziaren kolendry
(roztarte w moździerzu)
Guacamole:
·
3 awokado,
·
3 łyżeczki oliwy,
·
sok z 1 ½ cytryny,
·
2 łyżeczki kuminu (startego w
moździerzu).
Dodatki:
·
feta,
·
jogurt grecki,
·
mięta,
·
ogórek,
·
pomidor,
·
cebula,
·
ostre papryczki (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować (minimum 4 godziny).
Przygotować guacamole – ja używam blendera, ale można też rozdrobnić awokado
widelcem.
Rozgrzać patelnię grillową, nabić mięso na namoczone wcześniej patyczki
do szaszłyków. Grillować około 10 minut. Na patelni teflonowej podgrzać pitę.
Przeciąć nożem i zapakować dodatki i mięso.
bardzo ciekawa wersja :)
OdpowiedzUsuń