TRYB JASNY/CIEMNY

Marokański kebab z polskim dodatkami

Marynowany, potem grillowany kurczak po marokańsku fot. D.Szymborska


Kto wzgardzi kebsem? Takim z genialnie pysznym mięsem, chrupiącą pitą, zaskakującymi dodatkami? Ja z pewnością nie.

Kebaby, które zdarza mi się jeść są często całkiem smaczne, niestety mój żołądek nie podziela mojego entuzjazmu. Dlatego coraz rzadziej jem „kebsy na mieście”.

Do czasu przepisu Jamiego Oliviera nie wpadłam na to, żeby przygotować w domu. I teraz (po dwóch razach gotowania według przepisu) mogę przyznać, że najlepszy kebab z kurczakiem to jem….u siebie w domu!

Kebab nie może być tani, wyliczyłam, że jedna porcja – w budce byłby to kebab de lux z łagodnym sosem, na cienkim cieście – kosztuje około 10PLN. Oczywiście składniki kupowane nie w hurcie, tylko w detalu, dodatkowo nie umiem (jeszcze) piec takich dobrych pit, więc i one były kupne.

Jak zawsze Olivier ma świetne pomysły – marynata do mięsa – coś genialnego, dodanie kuminu do awokado – również objaw geniuszu kulinarnego. A dodatki? No cóż to już nasza, domowa inwencja….a efekt taki, że nie wiem kiedy znowu będą trzymała w ręku wibrujący talerzyk by podejść do okienka po odbiór mojego kebabu….

Składniki (6 porcji):


Zawinięty kebab fot. D.Szymborska

Dodatki fot. D.Szymborska


·      6 pit – koniecznie duże, bo inaczej nie uda się nam zawinąć mięsa i dodatków,
·      950g filetu z piersi kurczaka (wybieganego najlepiej),
Marynata do mięsa:
·      1 łyżka kukurmy,
·      1 łyżka słodkiej papryki,
·      1 łyżeczka ostrej papryki,
·      2 kawałki imbiru (wielkości kciuka, starte na tarce),
·      4 łyżki oliwy,
·      2 łyżeczki ziaren kolendry (roztarte w moździerzu)
Guacamole:
·      3 awokado,
·      3 łyżeczki oliwy,
·      sok z 1 ½ cytryny,
·      2 łyżeczki kuminu (startego w moździerzu).
Dodatki:
·      feta,
·      jogurt grecki,
·      mięta,
·      ogórek,
·      pomidor,
·      cebula,
·      ostre papryczki (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować (minimum 4 godziny). Przygotować guacamole – ja używam blendera, ale można też rozdrobnić awokado widelcem.


Rozgrzać patelnię grillową, nabić mięso na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków. Grillować około 10 minut. Na patelni teflonowej podgrzać pitę. Przeciąć nożem i zapakować dodatki i mięso.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa