TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka Cezara – wersja szwedzka Jamiego Oliviera

Nie wygląda tak dobrze jak smakuje! fot. D.Szymborska



Kilka lat temu pisała i jadłam prawdziwą sałatkę Cezara, według przepisu z lat dwudziestych, z malutkim odstępstwem o pomysłu twórcy Caesara Cardniego – dodatkiem anchois. A teraz zupełne szaleństwo – przepis na szwedzką wersję tego klasycznego dania. Autorem pomysłu jest nie kto inny tylko Jamie Olivier.

Powiem taka, taka wersja jest ucztą dla mięsożerców, bo sałata jest tylko dodatkiem. Nasza domowa wersja różni się (troszkę) od propozycji Jamiego. Nie było rzeżuchy w sklepie, nasza na balkonie pod śniegiem….to użyliśmy młodziutkich kiełków pora i to było super smaczne rozwiązanie! Dalej podmieniliśmy szwedzkie pieczywo ma włoską ciabattę.

I znowu przekonałam się, jak świetne przepisy są w książka Oliviera. Tym razem sos – jak przeczytałam listę składników to bałam się, że będzie zbyt wodnisty. Nic z tych rzeczy – w blenderze był bosko smaczny, gęsty sos. Dalej pomysł z pieczeniem pieczywa polanego sosem po gotowaniu kurczaka a przykrytym boczkiem – petarda. Lubię takie gotowanie, zawsze czegoś można się nauczyć, i jest tak smacznie….Jedyne co, to już wiem, że nie przepadam za obieraniem ze skorupek jajek przepiórczych…

Składniki (4 porcje):


Teraz już wiem, że nie przepadam za obieraniem przepiórczych jajek fot. D.Szymborska

·       2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (rozetrzeć w moździerzu),
·       Oliwa,
·       Filet z dwóch piersi kurczaka zagrodowego,
·       12 jajek przepiórczych (kupiliśmy 18 i 4 były zepsute, więc lepiej mieć zapas),
·       1 mała ciabatta,
·       6 plastrów boczku wędzonego,
·       Parmezan,
·       Pieprz i sól,
·       200g liści sałat – muszą być dobrej jakości, dlatego warto sięgnąć po te włoskie,
·       Garść kiełków pora (u nas zastępowały małe opakowanie rzeżuchy),
Sos:
·       6 łyżek śmietany 30% z kubeczka (co oznacza cały kubeczek śmietany),
·       Sok z ½ cytryny,
·       Łyżeczka octu winnego (białego),
·       4 anchois,
·       Pęczek koperku.


Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 100 stopni. Roztarte nasiona kopru włoskiego wymieszać z solą i pieprzem, natrzeć mięso kurczaka. Skropić oliwą i ułożyć na pergaminie i piec przez 30 minut. Warto użyć termometru i sprawdzić temperaturę mięsa. Przełożyć mięso do ostygnięcia, przelać sos, który powstał w czasie pieczenia do miseczki. Dogrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.

Ugotować jajka przepiórcze na twardo – wystarczy jak gotują się przez 2.5 minuty. Przełożyć do zimnej wody, gdy ostygną obrać ze skorupek.

Ciabattę pokroić na małe sześcianiki. Wymieszać z sosem z pieczenia kurczaka. Rozłożyć na pergaminie, ułożyć na tym boczek. Piec w piekarniku przez 10 minut. Poczekać aż boczek ostygnie i porwać go palcami na mniejsze kawałki.

Przygotować sos do sałatki. Do blendera przełożyć śmietanę, ocet winny, wycisnąć sok z cytryny, dodać anchois, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Dodać siekany koperek, wszystko starannie wymieszać, dodać odrobinę wody gdy sos jest zbyt gęsty.

Kurczaka pokroić w kostkę, można zostawić jedną część i pokroić w plasterki i ułożyć na wyserwowanej już sałacie. Wymieszać liście sałaty z sosami z wszystkimi dodatkami, podawać od razu żeby ciabatta nie zmiękła.


Komentarze

  1. Teraz jakoś odrzuciło mnie od sałat. Ale taką wrąbałabym. Pewnie przez dodatki:-) Fajna alternatywa Cesara:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa