Hiszpańskie mini klopsiki
Hiszpańskie mini klopsiki, jedno z tapas wieczoru fot. D.Szymborska |
Jamiego Oliviera lubię za pomysły i bardzo szanuję to
w jaki sposób przygotowane są jego książki. Wiem, że w przepisach nie ma
błędów, pominiętych składników.
Nauczyłam się, że przynajmniej na początku nie należy
nic usprawniać, zmieniać. Olivier podpowiada wiele praktycznych rzeczy, nawet
zwykłe przepisy z jego dodatkowymi pomysłami smakują o niebo lepiej niż te, do
których przywykliśmy.
Żeby przygotować takie klopsiki trzeba mieć maszynkę
do mielenia mięsa, lub kupować mięso w sklepie, gdzie od razu je nam zmielą.
Zwyczajnie nie jestem przekonana do mięs zmielonych i paczkowanych – co tam
zostało zapakowane pozostaje tajemnicą…
Przepis na 24 malutkie klopsiki, pracochłonny i
czasochłonny bo jeszcze trzeba znaleźć czas by mięso już w formie kuleczek
poleżało w lodówce minimum 30 minut. Warto jednak lepić kuleczki bo ich smak
zachwyca! Ważna też jest wielkość – malutkie klopsiki pasują do innych tapas w
których towarzystwie powinny trafić na nasz stół.
Składniki (24 sztuki):
Klopsiki po wyjęciu z lodówki fot. D.Szymborska |
W czasie smażenia fot. D.Szymborska |
· Oliwa z oliwek,
· Pęczek pietruszki,
· Duża cebula – posiekana,
· 4 ząbki czosnku – drobno
posiekane,
· 150g mięsa wieprzowego –
karkówki,
· 350g mięsa wołowego –
sezonowany antrykot,
· Żółtko z jajka od wybieganej
kury,
· 2 łyżki bułki tartej,
· Puszka pomidorów (u nas były
to koktajlowe),
· Sok z jednej cytryny,
· Sól i pieprz.
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, pod koniec dodać
czosnek, zdjąć z ognia, przełożyć do miski i poczekać aż cebula z czosnkiem
wystygną – zimą chłodzenie na balkonie sprawdza się doskonale! Dzięki temu
przyśpieszamy proces gotowania! Zostawić kilka łyżek cebuli z czosnkiem do
dodania do sosu.
Zmielić mięso. Przełożyć do dużej miski i wymieszać z
cebulą, czosnkiem, żółtkiem, bułką tartą. Posiekać pietruszkę i dodać do masy
mięsnej. Doprawić pieprzem i solą. Uformować 24 malutkie klopsiki, ułożyć je na
tacce, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzać na patelni oliwę, smażyć mini klopsiki przez
8 do 10 minut, tak, żeby były ślicznie brązowe z każdej strony. Delikatnie je
przewracać tak by się nie rozpadły. Schłodzenie w lodówce mięsa przed smażeniem
pomaga zachować kształt doskonałych, małych kuleczek. Dodać cebulę z czosnkiem,
smażyć przez kilka minut, potem dodać pomidory z puszki, sok z cytryny i smażyć
kolejną chwilę, tak by sos był gęstszy.
Podawać posypane siekaną pietruszką.
tez lubię Oliviera. Za jego pasję i to, że co chwila próuje coś zmienić. Nawet na studiach dietetycznych oglądlaiśmy na zajęciahc jego nagrania z "rewolucji" w szkołach.
OdpowiedzUsuńKlopsiki wyglądają smakowicie :)