Ekspresowe roladki z łososiem i rukolą
Te roladki uzależniają...niestety są bardzo kaloryczne - pszenna tortilla i tłusty serek robi swoje...fot. D.Szymborska |
Kto nie lubi dań bardzo efektownych, smacznych, takich których
przygotowanie zajmuje kilka minut? Ja uwielbiam. Jednak nie znam zbyt wielu
takich przepisów. Często się nabieram – czytam opis, wydaje mi się, że zanim
minie piętnaście minut poda super pyszną przekąskę… po półgodzinie gotowania,
nie widząc końca wiem, że to bardziej wymagający przepis niż się spodziewałam…
Moje ekspresowe roladki są naprawdę ekspresowe! 15 minut i 12
ślicznych, malutkich roladek leży na półmisku!
Składniki (12 kawałków):
·
3 pszenne tortille – w wersji
ekspresowej używamy „gotowców”, bo inaczej nie „wyrobimy się” w czasie 15
minut,
·
2 opakowania serka białego do
smarowania,
·
3 garście rukoli (im mniejsze
listki tym smaczniej),
·
150g wędzonego łososia (ja
wybieram BIO),
·
sok z ½ cytryny.
Przygotowanie:
Czas start. Rozgrzać teflonową patelnię. Delikatnie skropić wodą
tortille – ja używam do tego zraszacza do kwiatków (bez odżywek florystycznych
oczywiście). Podgrzać placek z dwóch stron, uważając na to by cały czas był
miękki i plastyczny a nie łamliwy. Rozsmarować na całej powierzchni serek, na
środku (tak jak średnica) ułożyć łososia (porwane kawałki) i rukolę. Zawinąć.
Odłożyć na chwilę i pokroić w 4 kawałki. Najładniej wygląda, gdy tniemy „pod
skosem”. Czas stop!
Komentarze
Prześlij komentarz