TRYB JASNY/CIEMNY

Gazpacho z jabłkami i papryką

Hiszpańska zupa z kolarskim twistem czyli kolejny przepis z The Grand Tour Cookbook fot. D.Szymborska


Uwaga to teraz pomidory są najsmaczniejsze! Każde, w dowolnym supermarkecie…gruntowe ogrzane przez słońce.

Genialnie pyszne, gładkie jak aksamit z chrupiącymi jabłkami i żółtą papryką – gazpacho. My mamy nasze chłodniki z botwinki,  a Hiszpanie z pomidorów.

Tutaj przepis zaczerpnięty od Hannah Grant z jej kolarskiej książki kucharskiej, po raz któryś powtórzę, że ci zawodnicy dla których Hannah gotuje są naprawdę szczęściarzami! Jak dotąd każde danie według przepisu Grant było przepyszne!

Tym co mnie denerwuje w przepisach Grant to, brak podania (w wielu przypadkach, żeby nie powiedzieć w większości) dla ilu osób starczy danego dania.

W przypadku jej gazpacho to przepis pozwala przygotować 4 średniej wielkości porcje zimnej, pysznej i aromatycznej zupy.

Zaliczam się do tych osób, które nie cierpią grudek w zupach więc….czego nie było w przepisie….wszystko jeszcze przetarłam przez sito, owszem dużo dodatkowej pracy ale coś za coś! Przecież nikt nie ma ochoty na przeciętną pomidorówkę tyle, że podaną na zimno!

Składniki (4 porcje):


·      600g pomidorów (czyli ponad kilogram jak mają dużo wody, pestek i jeszcze grubą skórkę) obranych i bez pestek i gniazd nasiennych,
·      1 duży ogórek,
·      2 czerwone papryki,
·      1 szalotka,
·      3 ząbki czosnku (ja używam pieczonego alb osmażonego, bo mój żołądek nie znosi świeżego),
·      100ml oliwy z oliwek,
·      2 łyżki octu jabłkowego,
·      sól,
·      1 żółta papryka,
·      2 jajka
·      ½ pęczka pietruszki,
·      oliwa do dekoracji.

Przygotowanie:

Pomidory zamoczyć we wrzątku, obrać ze skórek, wykroić gniazda nasienne, pozbyć się pestek i sam miąższ przełożyć do miski. Ogórek obrać, przekroić na pół i pozbyć się pestek,  pokroić w spore kawałki. Przełożyć do miski Z papryki wykroić gniazda nasienne i pokroić w spore kawałki. Dołożyć do miski. Szalotkę posiekać, czosnek upiec i wycisnąć. Gdy już wszystkie warzywa będą w dużej misce, użyć blendera – z końcówką jak do zup. Gdy wszystko będzie zmiksowane na jednolitą masę, powoli wlać oliwę. Przetrzeć przez sito. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, paprykę żółtą, również. Dodać posiekaną pietruszkę i kilka łyżek oliwy, wszystko starannie wymieszać.

Nałożyć do talerzy zupę, ułożyć łyżką dodatki, skroić oliwą i doprawić solą i ewentualnie pieprzem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa