Lekkostrawny sos krabowy do makaronu
Dobrze, że to mięso się tak łatwo trawi bo jadłam je wieczorem...fot. D.Szymborska |
Uwielbiam mięso kraba i bynajmniej nie mam tutaj na myśli paluszków
krabowych. Niestety mają one tylko krabową nazwę. Tak naprawdę są rybnym
odpowiednikiem parówek. W kilkudziesięciu procentach (z reguły poniżej pięćdziesięciu)
składają się z mielonego rybiego mięsa, dużo w nich wody, białka sojowego,
skrobi, stabilizatorów, glutaminianu sodu, oleju roślinnego – im tańsze
paluszki krabowe tym lista przerażająco niezdrowych składników dłuższa.
Mięso kraba jest drogie, podobnie jak rakowe – skorupiaki nie mają zbyt
dużo mięsa, a pozyskiwanie mięsa spod pancerza czy odnóży jest zajęciem
czasochłonnym i pracochłonnym.
W przepisach kulinarnych mięso kraba dzielone jest na to rozdrobnione i
w kawałkach. Trochę jak np. w przypadku tuńczyka. Niespodzianką jest to, że po
otwarciu puszki, z reguły znajdujemy kilka kawałków i rozdrobnioną papkę. Tak
puszkowane jest mięso kraba – sprawdziłam otwierając całkiem sporą ilość
puszek!
Mięso kraba jest bardzo zdrowe. Jest lekkostrawne, naukowcy przekonują,
że dwa razy łatwiej jest trawione przez nas organizm niż mięso zwierząt
lądowych.
Jedna puszka mięsa krabowego to spora dawka kwasów omega 3 i 6 – tych,
które oczyszczają organizm ze złego cholesterolu. Mięso kraba zawiera dużo
makroelementów ( potas, magnez, fosfor, wapń) i mikroelementów (selen, cynk).
Przepis na sos jest bardzo prosty. Czas potrzebny do jego przygotowania
równa się doprowadzeniu wody do wrzenia i ugotowaniu makaronu!
U mnie wersja z dodatkiem śmietany, można podmienić ją na jogurt
naturalny, ale trzeba się liczyć z utratą części smaku…. Nie jest możliwe
obniżenie kaloryczności dania bez wpływania na jego smak – coś za coś! 4 łyżki
śmietany na 4 porcje makaronu to nie jest dużo, dlatego pozostaję przy
klasycznej wersji.
Mądrym „cięciem kalorii” jest ograniczenie ilości parmezanu. Ten
pyszny, włoski ser jest bardzo zdradziecki. Posypując parmezanem
niskokaloryczne danie zmieniamy je w bombę kaloryczną…
Składniki (4 porcje):
·
240g makaronu,
·
1 puszka mięsa krabowego,
·
2 papryki ramiro,
·
4 szalotki,
·
4 łyżki śmietany,
·
oliwa do smażenia,
·
puszka pomidorków cherry
(koniecznie cherry a nie zwykłych),
·
sól i pieprz i natka pietruszki.
Przygotowanie:
Wstawić wodę do gotowania makaronu. Szalotki pokroić w talarki,
podsmażyć na oliwie, po chwili dodać papryki pokrojone cienko, wymieszać
starannie i dusić przez chwilę. Odsączyć wodę z puszki z krabem. Pomidorki odcedzić
na sitku, zachowując sos, który należy dodać do warzyw smażonych na patelni.
Doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem, dodać rozdrobnione mięso
kraba i śmietanę, znów doprowadzić do wrzenia. Gotować chwilę. Na koniec dodać
pomidorki i kawałki mięsa. Gotować chwilę i zmniejszyć ogień i odcedzić
makaron. Podawać z małą ilością startego parmezanu i siekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz