TRYB JASNY/CIEMNY

Springrolls z sosem z masła orzechowego i limonek

Słoneczne, ryżowe kanapki z rewelacyjnym sosem z masła orzechowego, limonek, miodu i soi fot. D.Szymborska


Dziś po 30km jazdy mieliśmy przerwę na…kakao i gorący napój imbirowy. Żadne tam prosecco czy mrożona kawa.  Trzeba było się rozgrzać, a że rowerów trzeba pilnować w czasie postoju to bardzo się ucieszyłam, że w ogródku kawiarnianym były pledy. Ciężko było wsiąść z powrotem na rower, tym bardziej, że zaczynało padać a ciepło nie było.

To czemu nie skorzystać z rad Hannah Grant (The Grand Tour Cookbook), która kolarzom proponuje świetne letnie – summer-rolls, czyli „springrole” tyle, że bez smażenia, tylko zawinięte w papier ryżowy. Bo lata to dziś na trasie nie było, oj nie....to może na talerzu?

Przygotowanie 12 ryżowych kanapek zajmuje około 30 minut, długo, ale to dlatego, że a) każdy arkusz papieru ryżowego trzeba namoczyć, b) makaron ryżowy sam się nie ugotuje.

Same springrolls są zwyczajne – chrupiąca marchewka, rozpływające się awokado, tajka bazylia dodająca pieprznego smaku i makaron ryżowy stanowiący wypełnienie „kanapki”, to w sosie tkwi potęga tego przepisu!

Sos jest boski! Jeżeli mamy więcej czasu to warto dać mu możliwość „przegryzienia” się w lodówce, jak nie, trudno ale też będzie pysznie!

Składniki (12 ryżowych kanapek):


Najprościej - warzywa i makaron ryżowy fot. D.Szymbroska

Słoneczne zawijasy i sosem, który na pewno na stałe zagości w naszej kuchni! fot. D.Szymborska


·      12 arkuszy papieru ryżowego,
·      2 marchewki,
·      2 awokado,
·      100 g makaronu ryżowego,
·      pęczek tajskiej bazylii (lub doniczka),
·      olej sezamowy.
Sos:
·      3 łyżki masła orzechowego,
·      50ml oliwy,
·      2 łyżki sosu sojowego,
·      1 łyżka miodu,
·      starta skórka z limonki,
·      sok z limonki.

Przygotowanie:

Makaron ugotować lub zamoczyć we wrzątku – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i skropić olejem sezamowym – doprawi makaron i dzięki temu nie będzie się on kleił.

Marchewkę obrać i pokroić w słupki (drobne), awokado pokroić w plasterki.

Każdy arkusz papieru ryżowego zamoczyć, tak by zmiękł, ułożyć na blacie kuchennym lub dece do krojenia. Zapakować kanapkę, pamiętając o dodaniu tajskiej bazylii, zawinąć jak burrito.

Przygotować sos – starannie wymieszać wszystkie składniki.


Idealna i sycąca przekąska albo przystawka przed azjatycką kolacją lub obiadem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa