Knack czyli szwedzkie karmelki o smaku toffi
Słodka przekąska ze Szwecji do zrobienia w domu |
To przepis dla tych, którym pieczenie nie
idzie najlepiej (coś dla mnie), jak i dla tych, którzy mają ochotę zjeść coś
bardzo, bardzo słodkiego!
Najważniejsze w tym gotowaniu słodkich
cukiereczków jest zaopatrzenie się w malutkie
foremeczki papierowe (papilotki), bo szwedzki przepis oznacza super słodkie karmelki!
To już ostatni przepis, który przygotował na warsztaty w Ambasadzie Szef Kuchni
– Michał Godyń.
Uwaga to też przepis dla cierpliwych, bo
karmelowa masa potrzebuje czasu na stężenie w lodówce. Knack są tak słodkie, że
ciężko powstrzymać się od podjadania!
Składniki (ilość cukierków zależy od wielkości
foremek, warto wybierać te jak najmniejsze, bo knack’i są bardzo słodkie):
·
200ml śmietany 36% (w kartoniku),
·
180ml syropu klonowego,
·
180g cukru,
·
4 łyżki masła,
·
120g posiekanych migdałów
(najlepiej kupić już takie obrane ze skórki –zaoszczędzimy sporo pracy przy ich
obieraniu),
·
szczypta soli.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki
przełożyć do rondelka i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez 40-60 minut, mieszając
co jakiś czas, by masa nie przywarła do dna rondelka. Masa powinna
przybrać konsystencję gęstego syropu i brązowy kolor toffi. Tak przygotowaną
masę małą łyżeczką przełożyć do foremek papilotek i pozostawić do schłodzenia.
Doskonale! :-)
OdpowiedzUsuń