Tymiankowy kurczak w szynce i parmezanie
Chicken parmesan - łatwy sposób by zaimponować rodzinie i znajomym fot. D.Szymborska |
Lubię przepisy Jamie’go Olivier’a, są proste i bardzo efektowne. Jego
sposób nauki gotowania jest świetny. Myślę, że to pomysły na gotowanie, które w
99% się udają, wiadomo, że zawsze jest ktoś co pokręci wszystko….
Co ważne, kurczak smakuje równie wyśmienicie na zimno, bo od razu radzę
przygotować więcej porcji.
Na gorąco z ziemniakami – świetne, na zimno do
kanapek albo sałatki – równie wyśmienicie.
Tym, którzy uwielbiają podmianki składników od razu mówię – tymianek
MUSI być świeży! A i potrzebna jest folia spożywcza i tłuczek do mięsa.
edit. osoba, która przygotowała już "milion" takich kurczaków twierdzi, że suszony tymianek też pasuje, tylko trzeba go rozetrzeć w moździerzu
edit. osoba, która przygotowała już "milion" takich kurczaków twierdzi, że suszony tymianek też pasuje, tylko trzeba go rozetrzeć w moździerzu
Składniki (6 porcji kurczaka):
·
3 spore filety z piersi
wybieganego kurczaka (przekroić wzdłuż)
·
½ pęczku tymianku,
·
starta skórka ze sporej cytryny,
·
75g tartego parmezanu,
·
12 plastrów szynki prosciutto lub
jamon serrano,
·
oliwa
·
pieprz i sól,
·
ćwiartki cytryny do podania.
Przygotowanie:
Zetrzeć parmezan, oskubać listki z tymianku (łodyżki są za twarde).
Posiekać tymianek. Naciąć (lekko) filety z piersi kurczaka. Doprawić solą i pieprzem.
Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Posypać każdy filet z kurczaka startą skórką
z cytryny, potem tymiankiem i parmezanem. Starannie zawinąć w plastry
sezonowanej szynki. Zawinąć lub przykryć folią spożywczą i delikatnie ale systematycznie
rozbić tłuczkiem na dużo cieńsze „kotlety”. Jeżeli mamy czas to zostawić na
chwilę mięso przed smażeniem, zawinięte w folię spożywczą. Rozgrzać piekarnik
do 200 stopni. Przyda się bo na dużej patelni mieszczą się maksymalnie 4
kawałki mięsa, a dzięki przetrzymaniu mięsa w piekarniku podamy wszystkie
porcje jednocześnie. Rozgrzać oliwę na patelni. Rozwinąć kurczaka z foli i
smażyć po 3 minuty na każdą stronę „kotleta”, potem jeszcze po dodatkowej 1
minucie na każdą stronę. Podawać z cytryną do skropienia.
Komentarze
Prześlij komentarz