Pokusa Janssona czyli szwedzka zapiekanka ziemniaczano rybna
Pyszna zapiekanka, której smak jest naprawdę słony! |
Uwielbiam anchois! Przepadam za tymi małymi,
słonymi rybkami. Tak mi smakują, że potrafię je wyjadać prosto ze słoika!
Serio! Niektórzy w lodówce szukają słodkości ja stawiam na słony smak!
Zapiekanka szwedzka (przepis modyfikował
Michał Godyń, który na co dzień gotuje dla Ambasadora w Ambasadzie Szwecji),
jest prosta w przygotowaniu, a jak coś łączy masło i anchois to może być tylko
bardzo smacznie!
Zapiekanka nazywa się Janssons Frestelse –
pokusa Janssona to ludowa potrawa, jest bardzo słona! Niektórzy twierdzą, że
nazwa pochodzi od nazwiska śpiewaka operowego – Adolfa Pelle Janzona, inni, że
zapiekanka zagrała w filmie z 1928 pod tytułem "Frestelse Janssons". Inni
uważają, że jest to klasyczna szwedzka zapiekanka, coś co było po prostu „zapiekanką”.
Składniki (dla 4 głodnych Szwedów
lub Polaków, którzy lubią słony smak):
· 10 ziemniaków,
· 2 cebule,
· 0,5 kostki masła,
· 1 puszka anchois o smaku korzennym 125g wraz z
płynem,
· sól, pieprz do smaku,
· 400-500 ml śmietany 30%,
· 4-5 łyżek bułki tartej.
Przygotowanie:
Szef Kuchni dodaje masło, żeby zapiekanka nie była zbyt sucha fot. Ambasada Szwecji |
Ziemniaki
obrać i pokroić w cienkie paski, np. za pomocą tzw. mandoliny. Obrać cebulę i
pokroić w piórka. Następnie rozpuścić
trzy łyżki masła na patelni i zrumienić na nim cebulę. Do garnka wlać śmietanę,
pokrojone ziemniaki i zrumienioną cebulę. Wszystko dobrze wymieszać i podgrzać
do zagotowania, cały czas mieszając, by nie dopuścić do przypalenia się masy.
Dodać pokrojone na kawałki anchois korzenne wraz z zalewą, doprawić do smaku
solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego
wysmarowanego uprzednio masłem. Masę posypać bułką tartą i wiórkami masła. Piec
w piekarniku w temperaturze 180°C przez maksymalnie półtorej godziny, na 5
minut przed podaniem dodać kilka łyżeczek masła, żeby zapiekanka była bardziej
chrupiąca.
Komentarze
Prześlij komentarz