TRYB JASNY/CIEMNY

Pokusa Janssona czyli szwedzka zapiekanka ziemniaczano rybna

Pyszna zapiekanka, której smak jest naprawdę słony! 

Uwielbiam anchois! Przepadam za tymi małymi, słonymi rybkami. Tak mi smakują, że potrafię je wyjadać prosto ze słoika! Serio! Niektórzy w lodówce szukają słodkości ja stawiam na słony smak!

Zapiekanka szwedzka (przepis modyfikował Michał Godyń, który na co dzień gotuje dla Ambasadora w Ambasadzie Szwecji), jest prosta w przygotowaniu, a jak coś łączy masło i anchois to może być tylko bardzo smacznie!

Zapiekanka nazywa się Janssons Frestelse – pokusa Janssona to ludowa potrawa, jest bardzo słona! Niektórzy twierdzą, że nazwa pochodzi od nazwiska śpiewaka operowego – Adolfa Pelle Janzona, inni, że zapiekanka zagrała w filmie z 1928 pod tytułem "Frestelse Janssons". Inni uważają, że jest to klasyczna szwedzka zapiekanka, coś co było po prostu „zapiekanką”.

Składniki (dla 4 głodnych Szwedów lub Polaków, którzy lubią słony smak):


·      10 ziemniaków,
·      2 cebule,
·      0,5 kostki masła,
·      1 puszka anchois o smaku korzennym 125g wraz z płynem,
·      sól, pieprz do smaku,
·      400-500 ml śmietany 30%,
·      4-5 łyżek bułki tartej.

Przygotowanie:

Szef Kuchni dodaje masło, żeby zapiekanka nie była zbyt sucha fot. Ambasada Szwecji


Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie paski, np. za pomocą tzw. mandoliny. Obrać cebulę i pokroić w piórka.  Następnie rozpuścić trzy łyżki masła na patelni i zrumienić na nim cebulę. Do garnka wlać śmietanę, pokrojone ziemniaki i zrumienioną cebulę. Wszystko dobrze wymieszać i podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając, by nie dopuścić do przypalenia się masy. Dodać pokrojone na kawałki anchois korzenne wraz z zalewą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego uprzednio masłem. Masę posypać bułką tartą i wiórkami masła. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez maksymalnie półtorej godziny, na 5 minut przed podaniem dodać kilka łyżeczek masła, żeby zapiekanka była bardziej chrupiąca.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa