Domowy sos tatarski – genialnie pyszny dodatek do ryb i jajek
Fish&chips tyle, że z tatarskim twistem - przepis na genialny sos już jest! fot. D.Szymborska |
Pewno, że można kupić, taki w słoiczku, milion kalorii, dużo
konserwantów i czasem jakiś korniszonek albo pieczarka się trafi. Tylko co ze
smakiem? Sos tatarski to super dodatek do ryb, jajek, wędlin. Musi spełniać
tylko jeden warunek – być smaczny! A ten przygotowany według tego przepisu jest
super przepyszny!
Na zdjęciu jest dorsz (piękną rybę kupiliśmy na BioBazarze – o tym
będzie odrębny post, bo nowa lokalizacja jest świetna!) z sosem tatarskim i
frytkami. Czyli klasyka – fish&chips.
Podaję przepis na dużą porcję sosu – małej nie ma sensu robić! Duża i
tak zniknie, ba nawet mi się wydaje, że jakąkolwiek porcje się przygotuje to i
tak zostanie zjedzona „na raz”. Uwaga sos jest kaloryczny, ale nie zawiera
konserwantów. Jeżeli mamy chwilę i do tego zrobimy domowy majonez to będzie to
najdoskonalszy sos tatarski!
Niedawno czytając jakiś artykuł zauważyłam, że portal podaje czas
potrzebny do przeczytania tekstu. Tutaj czas przygotowywania (jeżeli mamy
produkty ustawione na blacie kuchennym) byłby podobny do czasu czytania tego
postu…
Specjalnie w tym przepisie podaję nazwy producentów, bo to jakiego
majonezu, śmietany czy korniszonów użyjemy ma ogromne znaczenie dla końcowego
smaku! Dlatego, jeżeli komuś zależy na pewności – czyli uzyskaniu genialnego
sosu tatarskiego, to bardzo proszę używać dokładnie takich składników!
Składniki:
·
4 łyżki majonezu (domowy, albo
kupny, jeżeli ten ze sklepu to Winiary Dekoracyjny, albo Kielecki),
·
1-2 łyżek kwaśnej śmietany (czyli
tej z kubeczka, 30% President, sprawdza)
·
4 - 5 korniszonów (Krakus
koniecznie),
·
10 marynowanych pieczarek,
·
8-10 małych marynowanych cebulek,
·
bardzo mała łyżeczka musztardy
(Dijon),
·
mała łyżeczka cukru,
·
½ pęczka szczypiorku,
·
łyżeczka soku z cytryny,
·
sól i pieprz
Przygotowanie:
Korniszony, pieczarki, cebulki i szczypiorek bardzo drobno posiekać. Wymieszać starannie wszystkie składniki, wstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać jako dodatek do smażonego dorsza, jajek, wędlin.
Komentarze
Prześlij komentarz