TRYB JASNY/CIEMNY

Kremowy kurczak w winno - pieczarkowym sosie




Zacznę od ważnych rzeczy: bio filety z piersi kurczaka, po drugie wytrawne wino, po trzecie brązowe pieczarki. Reszta prosta i raczej oczywista. Tak zrobione mięso świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami i szparagami.

Przepis znaleziony na bezkonkurencyjnie pysznym blogu – Erren’s Kitchen. Zmiany małe – więcej pieczarek, mniej jajek bo aż tyle nie był potrzebnych by zrobić mączno-jajeczną panierkę.




Składniki (4 porcje)


  • 500 - 600g filetów z piersi kurczaka – jedna podwójna pierś, którą kroimy na pół i wzdłuż by uzyskać 4 kotlety,
  • 60g mąki (luksusowa),
  • Pieprz i sól (do panierki),
  • 2 jajka od wybieganych kur,
  • 2 łyżki wody,
  • 50ml oliwy,
  • Łyżka masła,
  • 300g brązowych pieczarek (bez nóżek, czyli startujemy od 500g),
  • 2 szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 350ml śmietanki (30% z kartonika),
  • 250ml wytrawnego wina,
  • ½ pęczka siekanej natki pietruszki,
  • 50g świeżo tartego parmezanu,
  • 1kg młodych ziemniaków,
  • 1 pęczek koperku, 
  • Masło do ziemniaków,
  • 12 szparagów zielonych (tutaj o gotowaniu – KLIK).


Przygotowanie

Zacząć od przygotowania kotletów. Przekroić mięso (wzdłuż na 4 kotlety), ułożyć na desce, przykryć folią spożywczą i lekko rozklepać.

Przygotować panierkę – jajka z wodą rozbełtać starannie, mąkę doprawić solą i pieprzem. Zapanierować – najpierw mąka potem jajko.

Na patelni podgrzać oliwę, smażyć kurczaka po dwie minuty na stronę, tak by panierka zrobiła się złota. Odłożyć na bok.

Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki (bez nóżek, pokrojone w grubsze plastry), dodać masło. Smażyć około 3 minut, doprawić pieprzem, dodać siekaną szalotkę, smażyć aż lekko się zeszkli, potem dodać czosnek (siekany albo przeciśnięty przez praskę). 

Po chwili dodać wino, poczekać aż zredukuje się o połowę. Wtedy dodać śmietankę, poczekać moment, zagęścić sos parmezanem. 

Delikatnie przełożyć kotlety do sosu, doprawić solą i pieprzem, posypać pietruszką. Wszystko wymieszać, poczekać aż kotlety będą gorące i nakładać na talerze.

Podawać z młodymi ziemniakami (albo z wody, albo podsmażanymi) i szpragami.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa