Jak zrobić syrop z winogron, do herbaty i nie tylko…
Ultra słodki, w pełni naturalny syrop z winogron fot. D.Szymborska |
Czasem dostaję niespodziewane prezenty, wielkie wiadro winogron można
do nich zaliczyć. Pewno, że mogłam odmówić, wykręcić się, że nie chcę….tyle, że
czemu nie! Pierwszy pomysł dżem. Drugi po wypluciu pestek, skórki z bardzo
słodkiego winogrona – sok. Trzecia myśl – syrop do herbaty!
Pewno, że wolałabym zająć się produkcją wina, ale a) nie mam sprzętu
(gąsior, rurki, korki) b) nie mam miejsca w domu, a jak wiem powstające wino
fermentuje swoim tempem i czasem głośno bulgocze. Patrz myśl trzecia!!!
Aż ciężko uwierzyć, że z wiadra winogron uzyskałam 2 (słownie DWIE!!!)
buteleczki po 400ml syropu.
Składniki (na 800ml syropu):
·
Wiadro polskich, małych, słodkich
winogron,
·
Dużo cierpliwości i czasu!
Wiadro wingoron = 800ml syropu fot. D.Szymborska |
Przygotowanie:
Winogrona umyć. Koniecznie ubrać rękawiczki i jak to się ładnie nazywa,
zabezpieczyć kuchnię przed plamami. Winogrona oddzielić od szypułek i kiści.
Mrówcza, męcząca, monotonna robota. Wrzucić do garnka, na szczęście nie trzeba
się przejmować tym, że niektóre owocki się zniszczą. Gotować. Nie przejmować
się tym, że to co w garnku nie wygląda zbyt apetycznie, zdjąć pianę. Gotować
przez kolejne kilkadziesiąt minut. Następnie przelać przez sito sok, owoce
przetrzeć. Na wolnym ogniu, w dużym garnku, bez przykrycia gotować syrop, tak
by odparować do pożądanej gęstości. Trzeba pamiętać, że syrop trochę zgęstnieje
jak wystygnie. Wygotować butelki i nakrętki. Nalać gorący syrop i ustawić
butelki do góry wieczkiem.
Syrop jest bardzo słodki, super pasuje do herbaty, można go też pić z
gazowaną wodą mineralną. Bez dodatku innego cukru, niż ten zawarty w
winogronach!!!
Znam ten ból jak wszystko jest ubrudzone :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:) ale warto...trochę sprzątania a co syrop w butelce to syrop :)
Usuń