TRYB JASNY/CIEMNY

Zielone szparagi – czas start!



 
Zielone szparagi to niezwykle smaczne i uniwersalne warzywo, które pochodzi z terenów wokół  Morza Śródziemnego. Powszechnie wykorzystywane są w kuchniach włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej, gdzie stanowią doskonały składnik różnorodnych potraw. 
 
Cieszą się dużą popularnością w takich daniach jak risotto, sałatki, quiche czy grillowane z prostym sosami na bazie masła lub oliwy.
 
Sezon na zielone szparagi w Europie przypada na miesiące od kwietnia do czerwca, natomiast w Stanach Zjednoczonych najczęściej można je spotkać od lutego do czerwca. W Australii szparagi są uprawiane w gruncie od września do listopada. Zwróćmy uwagę, że terminy te dotyczą upraw w gruncie, a nie w szklarniach, gdzie dostępność zielonych szparagów może być znacznie dłuższa.
 
Co ciekawe, zielone szparagi mają niezwykłą właściwość sprawiania, że mocz po ich spożyciu wydziela intensywny zapach. Zjawisko to wynika z obecności związku chemicznego o nazwie asparaginylo-sulfotransferaza, który w procesie trawienia uwalnia siarkowodór oraz inne lotne związki siarki. To one odpowiadają za specyficzny aromat, który może być odbierany jako nieprzyjemny przez niektórych osób. Warto jednak zaznaczyć, że spożywanie zielonych szparagów jest całkowicie bezpieczne i przynosi liczne korzyści zdrowotne, takie jak dostarczanie witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.
 
Zekrnęłam na przepisy, które proponują znani szefowie kuchni. Zostaję jednak przy naszym, najprostszym. Do tego tak przygotowane szpragi smakują świenie niezależnie od tego czy jemy je na gorąco czy na zimno.

Mój przepis

 
Zielone szapragi (250g na dwie osoby, odpowiednio 500g na cztery…) należy delikatnie umyć, następnie obrać – to nie błąd, tak będą lepiej smakować! Odłamać albo odciąć zdrewniałą końcówkę, nasmarować pędzelkiem oliwą. Rozgrzać patelnię grilową I grillować przez około 6 do 9 minut, w zależności od tego jakiej grubości są szpragi – te ciensze, którecej. Podajemy posypane płatkami soli. 



 
Gdy chcemy sięgnąć po bardziej zaawansowane przepisy i dodatki do szparagów to polecam te 3 przepisy:


Grillowane zielone szparagi z sosem holenderskim (Gordon Ramsay)

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka wody
  • 150 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Grilluj szparagi na patelni grillowej, aż będą miękkie, ale nadal chrupiące. W międzyczasie przygotuj sos holenderski: umieść żółtka, wodę, sól i pieprz w metalowej misce nad kąpielą wodną. Ubij na gładką masę. Dodawaj stopniowo rozpuszczone masło, ubijając cały czas, aż sos zgęstnieje. Dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku. Podawaj szparagi z sosem holenderskim.

Zielone szparagi z migdałami (Jamie Olivier) holenderskim (Gordon Ramsay)

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 30 g masła
  • 1/4 szklanki posiekanych migdałów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • skórka z 1 cytryny

Przygotowanie

Podgrzewaj masło i oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj migdały i smaż, aż się zarumienią. Dodaj szparagi, sól i pieprz, smaż ok. 4-5 minut, aż szparagi będą miękkie, ale chrupiące. Przed podaniem posyp danie startą skórką z cytryny.

Zielone szparagi z prosciutto (Nigela Lawson)  

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 6-8 plastrów prosciutto
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • starty parmezan

Przygotowanie

Odetnij twarde końce szparagów. Owij każdy szparag w plaster prosciutto. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i smaż szparagi owinięte w prosciutto, aż się zarumienią (około 2-3 minuty po każdej stronie). Przed podaniem posyp danie startym parmezanem

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa