6 grudnia 2017

Domowy sos tatarski – genialnie pyszny dodatek do ryb i jajek

Fish&chips tyle, że z tatarskim twistem - przepis na genialny sos już jest! fot. D.Szymborska


Pewno, że można kupić, taki w słoiczku, milion kalorii, dużo konserwantów i czasem jakiś korniszonek albo pieczarka się trafi. Tylko co ze smakiem? Sos tatarski to super dodatek do ryb, jajek, wędlin. Musi spełniać tylko jeden warunek – być smaczny! A ten przygotowany według tego przepisu jest super przepyszny!

Na zdjęciu jest dorsz (piękną rybę kupiliśmy na BioBazarze – o tym będzie odrębny post, bo nowa lokalizacja jest świetna!) z sosem tatarskim i frytkami. Czyli klasyka – fish&chips.

Podaję przepis na dużą porcję sosu – małej nie ma sensu robić! Duża i tak zniknie, ba nawet mi się wydaje, że jakąkolwiek porcje się przygotuje to i tak zostanie zjedzona „na raz”. Uwaga sos jest kaloryczny, ale nie zawiera konserwantów. Jeżeli mamy chwilę i do tego zrobimy domowy majonez to będzie to najdoskonalszy sos tatarski!

Niedawno czytając jakiś artykuł zauważyłam, że portal podaje czas potrzebny do przeczytania tekstu. Tutaj czas przygotowywania (jeżeli mamy produkty ustawione na blacie kuchennym) byłby podobny do czasu czytania tego postu… 

Specjalnie w tym przepisie podaję nazwy producentów, bo to jakiego majonezu, śmietany czy korniszonów użyjemy ma ogromne znaczenie dla końcowego smaku! Dlatego, jeżeli komuś zależy na pewności – czyli uzyskaniu genialnego sosu tatarskiego, to bardzo proszę używać dokładnie takich składników!

Składniki:


·      4 łyżki majonezu (domowy, albo kupny, jeżeli ten ze sklepu to Winiary Dekoracyjny, albo Kielecki),
·      1-2 łyżek kwaśnej śmietany (czyli tej z kubeczka, 30% President, sprawdza)
·      4 - 5 korniszonów (Krakus koniecznie),
·      10 marynowanych pieczarek,
·      8-10 małych marynowanych cebulek,
·      bardzo mała łyżeczka musztardy (Dijon),
·      mała łyżeczka cukru,
·      ½ pęczka szczypiorku,
·      łyżeczka soku z cytryny,
·      sól i pieprz

Przygotowanie:


Korniszony, pieczarki, cebulki  i szczypiorek bardzo drobno posiekać. Wymieszać starannie wszystkie składniki, wstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać jako dodatek do smażonego dorsza, jajek, wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz