TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z surową kiełbasą po toskańsku – przepis Sarah Millican wg Jamiego Oliviera



 

Jak to bywa z przepisami Jamiego, które wzbudzają dużo dyskusji co do ich autentyczności, to co mogę powiedzieć o tym, to , to że jest smacznie a nawet bardzo smacznie!
 

Składniki (3 duże porcje)

  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • Świeża bazylia,
  • Trochę świeżego rozmarynu (np. dwie gałązki)
  • Oliwa,
  • 250 włoskiej, surowej kiełbasy.
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • Szczypta (Jamie dodaje więcej) suszonego chili,
  • 300g makaronu,
  • 40g parmezanu (do wymieszania, plus do posypania, tak jak się lubi),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 puszki pomidorów (lepiej w całości lub małe słodkie).
 
 


 

Przygotowanie

 
Obierz cebulę, marchewkę i seler, a następnie drobno posiekaj razem z łodygami bazylii (liście zachowaj). Można użyć blendera, to bardzo przyśpiesza gotowanie.
 
Umieść dużą patelnię na średnio ogniu z 2 łyżkami oliwy z oliwek, następnie wyciśnij mięso z kiełbasy ze skórek na patelnię, rozdrabniając je drewnianą łyżką. Można też mięso z kiełbasy lekko posiekać na desce i już takie dodać na patelnię. Smaż przez kilka minut, następnie dodaj nasiona kopru włoskiego, oregano i płatki chili, a także listki rozmarynu. 
 
Wymieszaj z posiekanymi warzywami i łodygami bazylii, następnie obierz i drobno zetrzyj czosnek. Smaż przez 10 minut, lub do momentu aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszając. 
 
Wlej ocet balsamiczny na patelnię i pozostaw do odparowania i lekkiego zredukowania. Rozgnieć pomidory (widelcem), następnie dodaj wodę w ilości jednego puszki pomidorów oraz większe liście bazylii. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, lub do zgęstnienia. 
Na około 10 minut przed końcem gotowania, ugotuj makaron w garnku z wrzącą, osoloną wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedź, zachowując kubek wody z gotowania. 

Wymieszaj odcedzony makaron z kiełbasą na patelni, jeżeli jest zbyt gęsty to dodaj wody z gotowania makaronu. Dopraw do smaku solą morską i czarnym pieprzem, następnie zdejmij z ognia. 

Drobno zetrzyj parmezan, posyp resztą liści bazylii!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa