Pieczona przepiórka przepis Szefa Aleksa Barona
Oskubane, z masłem i ziołami czekają na swoją kolej w piekarniku - pyszne przepiórki fot. D.Szymborska |
O tym, że uwielbiam warsztaty kulinarne to już pisałam, ale o tym
przepisie jeszcze nie. Aleks jest wymagającym, uwielbiającym masło w każdej
postaci Szefem Kuchni. Świetnie poprowadził warsztaty dla 16 osób. Podzielił
nas na 3 grupy, ja załapałam się do tej przygotowującej przepiórkę z ziołami,
masłem (oczywiste) i pieczonymi warzywami. Niby takie proste, a ile trików
można poznać. Nasze (czyli blogerskie) gotowanie przepiórek było częścią
spotkać organizowanych przez Frisco.pl. To cykl warsztatów, który daje okazję
nie tylko przyswojenia sporej dawki kulinarnej wiedzy ale również poznania
innych blogerów. To co ma być częścią wspólną wszystkich spotkań to dbałość o
szczegóły i używanie produktów najlepszej jakości.
Trzeba przyznać, że mięso przepiórki do najtańszych nie należy, do
tego, ten filigranowy ptaszek ma bardzo mało mięsa…..inna sprawa, że jest ono
bardzo aromatyczne, a przyrządzane tak jak Szef Baron radził smakuje
wyśmienicie.
Podanie przepiórki gościom, z pewnością zrobi na naszych gościach
wrażenie. Wystawne danie, nietypowy drób, a co ważne dla tych co go
przyrządzają – bardzo wdzięczny i w gruncie rzeczy nie taki trudny do
przygotowania!
Składniki (jako przystawka dla 14 osób, lub jako danie dla 7):
Jak zwiększyć przepiórkę? Napchać masła i ziół pod skórę! fot. D.Szymborska |
Bankietowa propozycja podania fot. D.Szymborska |
Porcja perliczki z pietruszką i selerem fot. D.Szymborska |
·
7 przepiórek,
·
300g masła,
·
1 por,
·
3 korzenie selera,
·
1 seler naciowy,
·
4 pietruszki,
·
świeży tymianek i rozmaryn,
·
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Przepiórkę starannie oskubać, bo zdarza się, że kupiony drób ma jeszcze
malutkie piórka, wyjąć serce (z reguły go nie ma). Następnie delikatnie palcem
oddzielić skórę od mięsa po to by umieścić pod nią dużo masła i ziół. Trzeba to
robić delikatnie, żeby nie zniszczyć naszej przepiórki. Gdy już pogrubimy nasze
przepiórki to trzeba jeszcze wypełnić ich wnętrzności masłem i ziołami.
Nasmarować skórę masłem i wreszcie na wysmarowanej masłem (Szef Baron uwielbia
masło) blaszce ułożyć przepiórki i związać im nogi. Piekarnik rozgrzać do 190
stopni i piec około 15-20 minut.
Na oddzielnej wysmarowanej blasze ułożyć warzywa. Co ważne, a czego nie
wiedziałam wcześniej „wąsy” pora są jadalne! Wszystkie warzywa należy bardzo
starannie umyć i tylko seler obrać. Pokroić i piec na 210 stopni przez około 15
minut.
Dzięki Szef za świetny przepis, zamierzam go powtórzyć w domu…i nie
tylko z przepiórką bo myślę, że dużo bardziej budżetowy kurczak też wyjdzie
bardzo smacznie….
Masło masłem pogania, ale pewnie pyszne było:-) Kurcze, muszę się rozejrzeć za przepiórkami w naszej Zielonej:-)
OdpowiedzUsuńoj tak, Szef Baron uwielbia masło, poczekaj na kolejny przepis to dopiero będzie maślane szaleństwo....bo o kaloriach to wolę nie pisać...
UsuńPrzepiórki w płatkach róży... :) Uwielbiam przepiórki, perliczki i inne takie ptaki. Moja ciocia hoduje swoje własne, zawsze jak jedziemy do niej to przywozimy sobie zapas prawdziwego mięsa.
OdpowiedzUsuńoj, aż tak zaawansowane te przepisy na przepiórki nie były... ale te confitowane w maśle z szafranem też były pyszne...reszta przepisów niedługo :)
Usuń