30 października 2015

Pieczona przepiórka przepis Szefa Aleksa Barona

Oskubane, z masłem i ziołami czekają na swoją kolej w piekarniku - pyszne przepiórki fot. D.Szymborska


O tym, że uwielbiam warsztaty kulinarne to już pisałam, ale o tym przepisie jeszcze nie. Aleks jest wymagającym, uwielbiającym masło w każdej postaci Szefem Kuchni. Świetnie poprowadził warsztaty dla 16 osób. Podzielił nas na 3 grupy, ja załapałam się do tej przygotowującej przepiórkę z ziołami, masłem (oczywiste) i pieczonymi warzywami. Niby takie proste, a ile trików można poznać. Nasze (czyli blogerskie) gotowanie przepiórek było częścią spotkać organizowanych przez Frisco.pl. To cykl warsztatów, który daje okazję nie tylko przyswojenia sporej dawki kulinarnej wiedzy ale również poznania innych blogerów. To co ma być częścią wspólną wszystkich spotkań to dbałość o szczegóły i używanie produktów najlepszej jakości.

Trzeba przyznać, że mięso przepiórki do najtańszych nie należy, do tego, ten filigranowy ptaszek ma bardzo mało mięsa…..inna sprawa, że jest ono bardzo aromatyczne, a przyrządzane tak jak Szef Baron radził smakuje wyśmienicie.

Podanie przepiórki gościom, z pewnością zrobi na naszych gościach wrażenie. Wystawne danie, nietypowy drób, a co ważne dla tych co go przyrządzają – bardzo wdzięczny i w gruncie rzeczy nie taki trudny do przygotowania!

Składniki (jako przystawka dla 14 osób, lub jako danie dla 7):


Jak zwiększyć przepiórkę? Napchać masła i ziół pod skórę! fot. D.Szymborska

Bankietowa propozycja podania fot. D.Szymborska

Porcja perliczki z pietruszką i selerem fot. D.Szymborska


·      7 przepiórek,
·      300g masła,
·      1 por,
·      3 korzenie selera,
·      1 seler naciowy,
·      4 pietruszki,
·      świeży tymianek i rozmaryn,
·      sól, pieprz.

Przygotowanie:

Przepiórkę starannie oskubać, bo zdarza się, że kupiony drób ma jeszcze malutkie piórka, wyjąć serce (z reguły go nie ma). Następnie delikatnie palcem oddzielić skórę od mięsa po to by umieścić pod nią dużo masła i ziół. Trzeba to robić delikatnie, żeby nie zniszczyć naszej przepiórki. Gdy już pogrubimy nasze przepiórki to trzeba jeszcze wypełnić ich wnętrzności masłem i ziołami. Nasmarować skórę masłem i wreszcie na wysmarowanej masłem (Szef Baron uwielbia masło) blaszce ułożyć przepiórki i związać im nogi. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni i piec około 15-20 minut. 

Na oddzielnej wysmarowanej blasze ułożyć warzywa. Co ważne, a czego nie wiedziałam wcześniej „wąsy” pora są jadalne! Wszystkie warzywa należy bardzo starannie umyć i tylko seler obrać. Pokroić i piec na 210 stopni przez około 15 minut.

Dzięki Szef za świetny przepis, zamierzam go powtórzyć w domu…i nie tylko z przepiórką bo myślę, że dużo bardziej budżetowy kurczak też wyjdzie bardzo smacznie….


4 komentarze:

  1. Masło masłem pogania, ale pewnie pyszne było:-) Kurcze, muszę się rozejrzeć za przepiórkami w naszej Zielonej:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, Szef Baron uwielbia masło, poczekaj na kolejny przepis to dopiero będzie maślane szaleństwo....bo o kaloriach to wolę nie pisać...

      Usuń
  2. Przepiórki w płatkach róży... :) Uwielbiam przepiórki, perliczki i inne takie ptaki. Moja ciocia hoduje swoje własne, zawsze jak jedziemy do niej to przywozimy sobie zapas prawdziwego mięsa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, aż tak zaawansowane te przepisy na przepiórki nie były... ale te confitowane w maśle z szafranem też były pyszne...reszta przepisów niedługo :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa