Bardzo zdrowa i super tania – kapusta kiszona
Najprościej - najpyszniej - kiszona kapusta z kminkiem i marchewką fot. D.Szymborska |
Kiszona, kwaszona – nazwy różne ale właściwości zdrowotne te same!
Kapusta w tej wersji – poddana fermentacji jest bardzo zdrowa. Jeżeli weźmiemy
pod uwagę stosunek właściwości zdrowotny do ceny, to mamy tutaj HIT.
Rzadko się zdarzają tak tanie i tak zdrowe sałatki! Do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu – 10 minut i mamy świetny, pyszny i mega zdrowy dodatek do dania głównego. Gwarantuję, że będzie tak pyszna, że ciężko będzie nie podjadać przed podaniem, dlatego podaję ilość dla czterech osób, która gdy trafi na stół będzie porcją dla trzech…
Kapusta kiszona to spora dawka witaminy C – 20g na 100g, wapń, fosfor,
witamina E i to czego szukają ci, którzy nie chcą się szybko starzeć: naturalne
przeciwutleniacze – karetonoidy i polifenole, do tego działa bakteriobójczo.
A cena? Kilogram to kilka złotych! Dodatki to kolejne kilka…. Czasem
nie trzeba szukać drogiego superfood….wystarczy kiszona kapusta, marchewka,
kminek, odrobina cukru i olej rzepakowy….
Składniki (4 porcje):
·
1 słoik kapusty kiszonej,
·
łyżeczka kminku (w całości),
·
1 łyżeczka cukru,
·
1 łyżka oleju rzepakowego,
·
1 utarta (gęste oczka) marchewka.
Przygotowanie:
Bardzo ważne jest staranne odciśnięcie kapusty – w sitku pozbywamy się
soków. Trzemy marchewkę. Kapustę można jeszcze posiekać – wtedy będzie się
łatwiej ją jadło. Wymieszać wszystkie składniki. Sałatka z kapusty kiszonej smakuje lepiej gdy jest
podawana w temperaturze pokojowej!
Smacznego i zdrowego!
Komentarze
Prześlij komentarz