TRYB JASNY/CIEMNY

Bardzo zdrowa i super tania – kapusta kiszona

Najprościej - najpyszniej - kiszona kapusta z kminkiem i marchewką fot. D.Szymborska


Kiszona, kwaszona – nazwy różne ale właściwości zdrowotne te same! Kapusta w tej wersji – poddana fermentacji jest bardzo zdrowa. Jeżeli weźmiemy pod uwagę stosunek właściwości zdrowotny do ceny, to mamy tutaj HIT.

Rzadko się zdarzają tak tanie i tak zdrowe sałatki! Do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu – 10 minut i mamy świetny, pyszny i mega zdrowy dodatek do dania głównego.  Gwarantuję, że będzie tak pyszna, że ciężko będzie nie podjadać przed podaniem, dlatego podaję ilość dla czterech osób, która gdy trafi na stół będzie porcją dla trzech…

Kapusta kiszona to spora dawka witaminy C – 20g na 100g, wapń, fosfor, witamina E i to czego szukają ci, którzy nie chcą się szybko starzeć: naturalne przeciwutleniacze – karetonoidy i polifenole, do tego działa bakteriobójczo.

A cena? Kilogram to kilka złotych! Dodatki to kolejne kilka…. Czasem nie trzeba szukać drogiego superfood….wystarczy kiszona kapusta, marchewka, kminek, odrobina cukru i olej rzepakowy….


Składniki (4 porcje):

·      1 słoik kapusty kiszonej,
·      łyżeczka kminku (w całości),
·      1 łyżeczka cukru,
·      1 łyżka oleju rzepakowego,
·      1 utarta (gęste oczka) marchewka.

Przygotowanie:

Bardzo ważne jest staranne odciśnięcie kapusty – w sitku pozbywamy się soków. Trzemy marchewkę. Kapustę można jeszcze posiekać – wtedy będzie się łatwiej ją jadło. Wymieszać wszystkie składniki. Sałatka z  kapusty kiszonej smakuje lepiej gdy jest podawana w temperaturze pokojowej!


Smacznego i zdrowego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa