Fajitas czyli domowe TEX MEX
Wszystko pyszne, wszystko gorące i dużo roztopionego sera...fot. D.Szymborska |
Tak wiem, że śniadanie świąteczne, że babki, mazurki itp. Ja zrobiłam
duże zakupy w piątek, kilka supermarketów, dyskont i jeszcze sklepik osiedlowy.
Wszystko po to, żeby kupić rzeczy na 5 obiadokolacji. Potem pakowanie do lodówki,
zamrażalnika i karteczka na stole z przygotowanym menu. Zerkam – cóż
zdecydowanie nieświąteczne ale pyszne: stir fry, fajitas, włoska zapiekanka ze
specjalnymi klopsikami….
Domowe fajitas to szybkie danie, idealne na dwa dni – wszystko można
łatwo podgrzać. To co ważne to kumin i dobra, słodka papryka, bo to te dwie
przyprawy decydują o smaku dania.
Tym razem użyłam gotowych tortilli – do tego pszennych, o składzie
zaskakująco krótki i mało konserwantowym, ale coś za coś bo 6 naleśników
kosztowało ponad 10 złotych. Jak komuś tak nie wychodzi przygotowywanie
naleśników to sięga po „gotowce” do tego magicznego momentu, który kiedyś
nastanie i będzie oznaczał, że można przynieść z piwnicy patelnię do naleśników
i smażyć smaczne placki…
A zaletą tego przepisu jest to, że produkty, które są do niego
potrzebne mogą albo bardzo długo czekać na swoją kolej zużycia – puszki, albo
być zamrożone – mięso, tylko warzywa mają najkrótszy „termin przydatności”.
Składniki na 12 porcji:
Przed zawinięciem fot. D.Szymborska |
·
700g filetu z piersi zagrodowego
kurczaka,
·
1 papryka,
·
2 spore cebule,
·
puszka kukurydzy,
·
puszka czarnej fasoli,
·
puszka czerwonej fasoli,
·
awokado – koniecznie dojrzałe,
·
pomidorki koktajlowe – 500g,
·
pęczek kolendry,
·
4 szalotki,
·
papryka słodka – dużo,
·
sok z 3 limonek,
·
kumin świeżo rozgnieciony w
moździerzu – taki gotowy jest zbyt „pylasty”,
·
pieprz, sól,
·
jogurt grecki (duże opakowanie),
·
500g sera gouda,
·
200g sera cheddar,
·
12 placków tortilli,
·
0.5l oliwy.
Przygotowanie:
Sosy: jogurt naturalny – przełożyć do miseczki. Do blendera wrzucić garść pomidorków (300g) koktajlowych, szalotki, wycisnąć sok z 1 limonki, dodać kolendrę (1/2 pęczka), doprawić i miksować. Przełożyć na sitko by pozbyć się wody, i na koniec do miseczki. Uwaga nie trzeba myć blendera, jak trzymamy się tej kolejności – przełożyć do blendera awokado (bez skórki i pestki), 2 szalotki, resztę kolendry (1/2 pęczka), doprawić, kilka pomidorków koktajlowych i zblendować do czasu uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do miseczki.
Kurczaka – jak mamy czas zamarynować – oliwa, papryka, pieprz. Jak nie
to od razu pokroić w paseczki. Rozgrzać patelnię i usmażyć kurczaka z
przyprawami – sól, pieprz, kumin, papryka (dużo). Podsmażyć cebulę i pokrojoną
w paseczki paprykę, dodać odcedzone warzywa i wszystko starannie wymieszać, pamiętać o dodaniu oliwy.
Gdy kurczak będzie „dochodził”, utrzeć i wymieszać cer. Rozgrzać
patelnię teflonową, skropić wodą placek, ułożyć na patelni, gdy jedna strona
będzie już gorąca, przewrócić na drugą i ułożyć ser. Przykryć pokrywką i
poczekać aż ser się roztopi. Ważne jest to by tortilla była gorąca, ser
rozpuszczony ale trzeba być ostrożnym by nie uczynić tortilli łamliwym
plackiem! Niestety – próby i sprawdzanie – bo różne patelnie i różne kuchenki!
Na stole obok mieszczek z sosami postawić wielką patelnię z kurczakiem,
na talerzu ułożyć trotillię – i każdy zawija i komponuje swoje fajitas.
Z całą pewnością wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuń