TRYB JASNY/CIEMNY

Wytrwane, ziemniaczane kotleciki z serem kozim

Kotleciki mogą być pysznym  dodatkiem do mięsa albo przekąską wegetariańską fot. D.Szymborska


Uwielbiam ziemniaki. W domu na stole są rzadko dlatego zawsze są wielką atrakcją. Czy to w wersji puree czy jako dodatek do mięsa (kurczak pobaskijsku) wreszcie są składnikiem trortilli de patatas!

Tutaj przepis Macieja Nowickiego, przygotowywaliśmy go na warsztatach - "Smaki Wisły. Cztery Pory Roku", to znaczy ja byłam w sekcji mięsa (przepis TUTAJ), ale kotlecików próbowałam w różnych stadiach – od świetnych, gotowanych ziemniaków po wersje z czosnkiem i bez…. Natomiast końcowy efekt to przepyszne kotleciki, które są bardzo praktyczne, bo po upieczeniu, można je, na blasze podgrzać w piecu – dzięki temu wszyscy nasi goście przy stole dostaną gorące i bardzo smaczne jedzenie w jednym momencie!

Za takimi kotlecikami przepadali Holendrzy, którzy osiedlili się przed wiekami w Polsce, ja podzielam ich zachwyt, takie danie jest bardzo smaczne i proste do przygotowania! Trzeba tylko pamiętać o tym, by wcześniej ugotować ziemniaki.

Składniki (45 sztuk):


Wiadomo, że takie z patelni smakują najlepiej.....fot. D.Szymborska


·      3kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
·      0.4kg sera koziego,
·      2 ząbki czosnku
·      1 łyżka czarnuszki,
·      dwa pęczki lubczyku (same listki),
·      sól, pieprz, masło do smażenia.

Przygotowanie:

Parzą palce...fot. D.Szymborska



Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać ze skórki, czarnuszkę rozgnieść w moździerzu. Lubczyk posiekać, czosnek również. Wymieszać wszystkie składniki – najlepiej użyć końcówki do zup do miksera. Doprawić solą i pieprzem. Uformować kotleciki, smażyć na maśle, ułożyć na blasze i gdy jest taka potrzeba podgrzać w piekarniku.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa