Stir fry z łososiem – przepis Jamie’go
Mór ulubiony sposób gotowania - wszystko sobie wcześniej przygotować i potem tylko dodawać i mieszać fot. D.Szymborska |
Jak mogłam tego dania wcześniej nie zrobić?!?! Chyba mi się kartki w
książce kucharskiej skleiły…takie proste, takie pyszne!
Uwielbiam pomysły Jamie’go.
To jest szybkie gotowanie! Idealne na wieczór, gdy nie mamy zbyt dużo czasu i
zależy nam na tym, by zjeść jak najszybciej i nie iść z pełnym żołądkiem spać.
Jamie proponuje lekkie dania, często – tak jak w przypadku tego stir fry z
łososiem z usprawnieniami. Nie boi się zaproponować półproduktów – w tym
przepisie - pasty tadnoori.
Uwaga ten stir fry jest tak pyszny, że został zjedzony w czasie
krótszym niż ten jaki potrzebowałam do jego przygotowania!
Ja podałam z makaronem ryżowym, Jamie proponuje wersję z ryżem – też zamierzam
wypróbować. Przepis z niezawodnej książki – "Minisrty of Food". Modyfikacji brak!
No dobra zrobiłam większą porcję, bo spodziewałam się, że będzie super
smacznie, a wszyscy tacy głodni byli…
Składniki (3 porcje):
Kolor magiczny z racji pasty tandoori fot. D.Szymborska |
·
200g makaronu ryżowego – czyli jedno
opakowanie, ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skropione olejem
sezamowym – po to by się makaron nie sklejał,
·
½ chili – pokrojone w cieniutkie
plasterki,
·
garść kiełków fasoli – bardzo starannie
umytych,
·
½ pęczka kolendry – ja tnę
nożyczkami na małe kawałki,
·
500g łososia – bez skóry pokrojony
w kawałki średniej wielkości,
·
200ml mleka kokosowego,
·
4 łyżki pasty tandoori – Patak –
dla mnie sprawdzona firma i dobrej i smaczne produkty,
·
imbir – kawałek wielkości kciuka,
obrany i starty na specjalnej tarce,
·
garść groszku cukrowego – ja odkroiłam
końcówki,
·
sól i olej z orzeszków
arachidowych,
·
100g orzeszków arachidowych –
pokruszonych,
·
3 kawałki limonki do skropienia
gotowego już dania.
Przygotowanie:
Na jednej patelni podgrzać makaron ryżowy na drugiej poczekać aż olej z
orzeszków będzie gorący. Wrzucić: chili, imbir, groszek, orzeszki i kiełki.
Smażyć 3 minuty. Dodać pastę tandoori, wszystko starannie wymieszać, włożyć
łososia. Smażyć przez 2 minuty. Na koniec dolać mleko kokosowe, posolić rybę i
smażyć przez kolejne 3 minuty. Pozwolić by mleko się zredukowało a sos zrobił
się gęsty. Czas smażenia zależy od tego jak mocny mamy palnik, im mocniejszy
tym lepiej! Do talerzy nałożyć makaron i na górę sos, podawać z limonką.
Uwielbiam stir-fry :) a z łososiem w ogóle musi być pycha
OdpowiedzUsuń