Kluski z ziemniakami, czyli super pomysł na zielony, wegetariański makaron
Wiosenny, pyszny i super zielony makaron fot. D.Szymborska |
To chyba tylko Jamie tak potrafi – banalny przepis, do przygotowania
przez każdego, niezależnie od doświadczenia w kuchni, a smakuje tak świetnie
jakby się całe życie spędziło w kuchni wymyślając to danie!
To co wiosenne kluski z ziemniakami? Pewno, jak do tego jest domowe
pesto i świeże brokuły! Jednym słowem pycha!
Czas przygotowywania 30 minut! Tak, tak to właśnie są pomysły Jamie’go –
da się ugotować w podanym przedziale czasu!
Jedyna modyfikacja to długość gotowania ziemniaków – po 2 minutach nie były jeszcze gotowe, inna kwestia, że ziemniaki ziemniakom nierówne i jest ich tyle gatunków, że ciężko mieć pretensje do Olivier’a.
Acha jeszcze jedna zmiana, w stosunku do poprzednich gotowań – teraz w
zupełności wystarcza mi 60g suchego makaronu a nie jak wcześniej 80 czy nawet
100! Sprawdźcie ile waży wasza porcja przed ugotowaniem, takie stopniowe
zmniejszanie ilości gramów jest prawie nieodczuwalne jeżeli chodzi o poczucie
sytości ale znaczące jeżeli chodzi o dostarczane kalorie….ale o dietach to
jeszcze będzie…
Składniki (3 porcje):
·
180g suchego makaronu,
·
1 świeży brokuł,
·
2 ziemniaki,
·
domowe pesto (bazylia + prażone
orzechy nerkowca + oliwa + tarty parmezan + pieprz i sól),
·
bazylia (½ krzaczka lub ½ pęczka),
·
sól.
Przygotowanie:
Wstawić wodę do gotowania, posolić (żeby potem nie zapomnieć).
Ziemniaki obrać i pokroić w cieniuteńkie plastry – na tarce lub mandolinie.
Brokuły starannie umyć i oddzielić małe różyczki. Wrzucić makaron do gotowania.
Sprawdzić czas podany przez producenta i gdy zostanie ostatnie 3 minuty
dorzucić ziemniaki i brokuły. Odcedzić wszystko i delikatnie wymieszać z kilkoma
łyżkami pesto. Dodać siekaną bazylię i podawać! Jest pysznie, wiosennie i
będzie energia na treningi!
Komentarze
Prześlij komentarz