TRYB JASNY/CIEMNY

Kluski z ziemniakami, czyli super pomysł na zielony, wegetariański makaron

Wiosenny, pyszny i super zielony makaron fot. D.Szymborska


To chyba tylko Jamie tak potrafi – banalny przepis, do przygotowania przez każdego, niezależnie od doświadczenia w kuchni, a smakuje tak świetnie jakby się całe życie spędziło w kuchni wymyślając to danie!

To co wiosenne kluski z ziemniakami? Pewno, jak do tego jest domowe pesto i świeże brokuły! Jednym słowem pycha!

Czas przygotowywania 30 minut! Tak, tak to właśnie są pomysły Jamie’go – da się ugotować w podanym przedziale czasu!

Jedyna modyfikacja to długość gotowania ziemniaków – po 2 minutach nie były jeszcze gotowe, inna kwestia, że ziemniaki ziemniakom nierówne i jest ich tyle gatunków, że ciężko mieć pretensje do Olivier’a.

Acha jeszcze jedna zmiana, w stosunku do poprzednich gotowań – teraz w zupełności wystarcza mi 60g suchego makaronu a nie jak wcześniej 80 czy nawet 100! Sprawdźcie ile waży wasza porcja przed ugotowaniem, takie stopniowe zmniejszanie ilości gramów jest prawie nieodczuwalne jeżeli chodzi o poczucie sytości ale znaczące jeżeli chodzi o dostarczane kalorie….ale o dietach to jeszcze będzie…

Składniki (3 porcje):


·      180g suchego makaronu,
·      1 świeży brokuł,
·      2 ziemniaki,
·      domowe pesto (bazylia + prażone orzechy nerkowca + oliwa + tarty parmezan + pieprz i sól),
·      bazylia (½ krzaczka lub ½ pęczka),
·      sól.

Przygotowanie:


Wstawić wodę do gotowania, posolić (żeby potem nie zapomnieć). Ziemniaki obrać i pokroić w cieniuteńkie plastry – na tarce lub mandolinie. Brokuły starannie umyć i oddzielić małe różyczki. Wrzucić makaron do gotowania. Sprawdzić czas podany przez producenta i gdy zostanie ostatnie 3 minuty dorzucić ziemniaki i brokuły. Odcedzić wszystko i delikatnie wymieszać z kilkoma łyżkami pesto. Dodać siekaną bazylię i podawać! Jest pysznie, wiosennie i będzie energia na treningi!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa