Tortillia con calabacines czyli cukiniowo jajeczne szaleństwo
Cukiniowa tortillia jest teraz moją ulubioną wersją tego hiszpańskiego omletu! fot. D.Szymborska |
Uwielbiam hiszpańskie tapas, najprostszym do przygotowania w domu
jest….tortillia de patatas. Wystarczą ugotowane lub smażone ziemniaki i jajka.
Taki hiszpański omlet można podawać na ciepło i na zimno, z chlebem, szynką,
oliwkami, sardelami – pełna dowolność.
Wariacja na temat cukiniowego tapas jest bardzo pożywnym i przepysznym
daniem. Równie dobrze smakuje na zimno, a dobrą wiadomością dla tych, którzy
tak jak są bardzo niecierpliwi i bywają głodni – na gorąco też pysznie!
Cukiniową tortillie można przygotować w kilka minut, pod warunkiem, że
wcześniej spędziliśmy sporo czasu na grillowaniu plastrów cukinii….
Składniki (na 6 sporych kawałków hiszpańskiego omletu):
Dobra na zimno, smaczna na gorąco....cukiniowa tortillia fot. D.Szymborska |
·
6 jajek od wybieganych kur,
·
¾ zgrillowanej, średniej wielkości
cukinii,
·
sól i masło.
Przygotowanie:
Zgrillowaną cukinię położyć na papierowym ręczniku kuchennym, żeby
pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Plastrów nie kroić w mniejsze kawałki. Wbić jajka
do miski, pamiętając by wbijać po kolei do małego naczynia i przelewać do dużej
miski. Dzięki temu unikniemy wpadki, gdy np. ostatnie z 6 jajko okaże się
zepsute. Wymieszać starannie jajka, doprawić solą, tak jakbyś przygotowywali
jajecznicę. Na teflonowej patelni roztopić kawałek masła, dobrze rozprowadzić
tłuszcz po patelni. Zmniejszyć „ogień”. Wlać masę jajeczną z cukinią,
sprawdzić, czy jest równomiernie rozprowadzona.
Nie śpieszyć się, poczekać aż jajka będą na tyle ścięte, że przykładając
talerz do patelni będzie można przełożyć tortillie na drugą stronę.
Warto zadbać o dobrą bagietkę i tapas gotowe! Kroimy kawałek i albo na
ciepło podajemy na talerzu albo na zimno, w trójkątach na bagietce.
Komentarze
Prześlij komentarz