TRYB JASNY/CIEMNY

Góralskie jedzenie, hej! Javorina w Zakopanem, hej!

Kucharz dziś radośnie do wszystkich dań dodawał siekany szczypior, chyba chodziło mu o dodatek kolorystyczny, 
ale zielone trafiło do: zupy, mięsa i makaronu...fot. D.Szymborska


Nie zrażam się,  po porażce w jednej góralskiej restauracji (TUTAJ) idę do kolejnej. I to gdzie? W centrum świata grillowanych oscypków i dziwnych ziemniaków sprzedawanych jako spirale na patykach…

Javorina – restauracja regionalna. Menu stosunkowo krótkie, ale pozwalające zarówno miłośnikom tradycji jak i tym, którzy są otwarci na nowe smaki znaleźć coś dobrego.

Zupa – odkrycie! Że też nie wpadłam na połączenie bobu z miętą?!? Przecież od lat robią makaron z groszkiem i miętą, a z bobem jeszcze nigdy…. czas na zmiany! Tutaj w Javorinie serwowana jest przepyszna zupa z bryndzy z 4 pierożkami, których farsz stanowi właśnie bób i mięta. Idealne połączenie, super smak i faktura serowej zupy! Zachwyt na pierwsze!

Na drugie klasyka, klasyki czyli kotlet schabowy z kością. Jako dodatki kapusta zasmażana z grzybami i ziemniaki. Kotlet świetny, choć myślę, że nie był smażony na smalcu (zapomniałam zapytać, zjadałam z takim apetytem po górskim spacerze), kapusta na szczęście miała zdecydowanie więcej skwarków niż grzybów (prawie, brak, ale akurat to mi odpowiadało bo staram się unikać ciężkostrawnych grzybów), niestety ziemniaki się kucharzowi nie udały, bo ani gotowane w mundurkach ani smażone – coś pomiędzy i jeszcze niedosolone. Trudno, to na szczęście były tylko dodatki.


Świetna zupa z przepysznymi pierożkami fot. D.Szymborska



Góralsko, że hej! fot. D.Szymborska


Obsługa miła i szybka! Kącik dla dzieci, oddzielna sala – dla każdego coś miłego! Specjalne letnie dania w karcie, restauracja ma też ogródek, niestety niczym nie jest oddzielony od parkingu dla gości, więc jak ktoś właśnie sobie kupił nowe auto, albo był w myjni i ma nieodpartą ochotę patrzeć na swoje cudo na czterech kołach, to niech siada przy stoliku na dworze!


Cieszę się, że w końcu trafiłam do restauracji, która łączy tradycję z dobrą i nowoczesną kuchnią! Da się! Oszem w środku lokalu cepelia, ale taki pomysł na tę restaurację.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa