TRYB JASNY/CIEMNY

Indyjskie Smaki. Festiwal kuchni i kultury – DZIŚ - TERAZ

Hinduskie jedzenie - pyszne, kolorowe i wciągające, chce się próbować kolejnych dań....fot. D.Szymborska


Na szybko – pyszno i tłoczno.

Na dłużej – w PKiN trwa teraz i będzie tak prawie do północy festiwal kuchni i kultury. Wydarzenie bardzo sympatyczne, zdecydowanie nie kameralne bo tłum robił się coraz większy jak wychodziłam a byłam prawie od początku. Zamysłem festiwalu jest pokazanie i reklama Indii. Moim zdaniem zadanie zrealizowane – wjazd bez biletu, dużo stoisk z jedzeniem, lody, scena, na które będą odbywały się pokazy. Dodatkowo stoisko z malowaniem rąk (henna jakaś taka jasna, ale zainteresowanie duże), można sobie pograć, przymierzyć sari, czy porozmawiać o zwiedzaniu Indii.

Żeby nie było, że sama to zjadałam – nie, to lunch dla trzech osób: hinduski biały ser w dwóch wersjach – smażony i w sosie, somosy, aloo wada czyli kulki ziemniaczane z przyprawami i sosami, papad chaat – wafelki pełne ziemniaczano groszkowej masy (chrupiące) z sosami, aloo puri czyli smażony chlebek z ziemniaczanym sosem. Do tego mango lassi.

Sala Ratuszowa, PKiN, Warszawa – 15.08.2017


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa