Indyjskie Smaki. Festiwal kuchni i kultury – DZIŚ - TERAZ
Hinduskie jedzenie - pyszne, kolorowe i wciągające, chce się próbować kolejnych dań....fot. D.Szymborska |
Na szybko – pyszno i tłoczno.
Na dłużej – w PKiN trwa teraz i będzie tak prawie do północy festiwal
kuchni i kultury. Wydarzenie bardzo sympatyczne, zdecydowanie nie kameralne bo
tłum robił się coraz większy jak wychodziłam a byłam prawie od początku.
Zamysłem festiwalu jest pokazanie i reklama Indii. Moim zdaniem zadanie
zrealizowane – wjazd bez biletu, dużo stoisk z jedzeniem, lody, scena, na które
będą odbywały się pokazy. Dodatkowo stoisko z malowaniem rąk (henna jakaś taka
jasna, ale zainteresowanie duże), można sobie pograć, przymierzyć sari, czy
porozmawiać o zwiedzaniu Indii.
Żeby nie było, że sama to zjadałam – nie, to lunch dla trzech osób:
hinduski biały ser w dwóch wersjach – smażony i w sosie, somosy, aloo wada
czyli kulki ziemniaczane z przyprawami i sosami, papad chaat – wafelki pełne
ziemniaczano groszkowej masy (chrupiące) z sosami, aloo puri czyli smażony chlebek
z ziemniaczanym sosem. Do tego mango lassi.
Sala Ratuszowa, PKiN, Warszawa – 15.08.2017
Komentarze
Prześlij komentarz