Ossobuco – sprawdzony przepis
Ossobuco, drugiego dnia - mięso odchodzi od kości a szpik wciąż można wysysać z kości fot. D.Szymborska |
Idą wolne dni, to czemu ich nie spędzić w kuchni? A dokładnie jednego,
bo jak zostanie to drugiego, wystarczy tylko podgrzać już wcześniej ugotowane
danie.
Ossobuco to danie przygotowane z giczy cielęcej, jest bardzo aromatyczne, wręcz słodkie czasami, a szpik z kości można wyssać. Smak dania jest wprost
proporcjonalny do czasu spędzonego w kuchni.
Nie polecam wieczornego gotowania, bo wtedy ossobuco zjemy na chwilę
przed północą….(z doświadczenia własnego).
Najtrudniejsze w całym tym przepisie jest zgromadzenie i przygotowanie
kilku składników – czarnego rosołu na kościach cielęcych (przepis TUTAJ) i
kupienie giczy cielęcej, która powinna być pokrojona w grube plastry. Dwie
spore nogi cielęce na 4 porcje, choć mogłoby być więcej mięsa bo cielęcina ma
to do siebie, że jej ubywa jak się ją gotuje….
Ilość składników zaproponowana przez Hannah Grant jest imponująco
długa, potem w „intrnetach” czytałam dużo prostsze przepisy na ossobuco, nie
wiem jakie są te inne, wiem, że ten jest czasochłonny, skomplikowany ale wart
ugotowania.
Dla tych co z Warszawy dobra informacja jest taka, że gicze cielęce
można kupić np. w Hali Mirowskiej, warto zamówić kilka dni wcześniej ale nie
jest to, tak jak koźlina produkt deficytowy… ważne jest też, by umówić się z
rzeźnikiem by gicz była pokrojona na grube plastry, kawałki, kość powinna być
piłowana a nie rąbana, tak by uniknąć jej odłamków.
Składniki (4 porcje):
Nie mogę się zdecydować czy lepiej podawać to danie na płaskim czy w głębokim talerzu fot. D.Szymborska |
Na chwilę przed podaniem...fot. D.Szymborska |
·
1.4kg giczy cielęcej (z kością, bo
właśnie o szpik z tych udowych kości w całym tym daniu chodzi),
·
500ml czerwonego, wytrwanego wina,
·
100ml octu jabłkowego,
·
½ pęczka tymianku,
·
6 goździków,
·
6 ziarenek ziela angielskie,
·
3 listki ziela angielskiego,
·
1 laska cynamonu,
·
5 gwiazdek anyżku,
·
6 ziarenek pieprzu czarnego,
·
3 marchewki,
·
3 cebule,
·
1 główka czosnku,
·
1 litr czarnego bulionu cielęcego
(TUTAJ),
·
70g koncentratu pomidorowego,
·
pieprz i sól,
Dodatki:
·
2 cukinie,
·
2 czerwone papryki,
·
2 łyżki oliwy,
·
sól,
·
skórka z jednej cytryny,
·
½ pęczka pietruszki.
Przygotowanie:
Starannie oczyścić mięso z błony, osuszyć ręcznikiem, wysmarować mięso
pieprzem i solą. Usmażyć na brązowo na mocno rozgrzanej patelni. Odłożyć na
bok.
Do wysokiej patelni wlać: wino, ocet jabłkowy, dodać tymianek,
goździki, ziele angielskie, liście laurowe, anyżek, pieprz i tak długo gotować
by zredukować płyn o połowę.
Obrać marchewki, pokroić w dużą kostkę, cebulę pokroić w piórka,
czosnek obrać – wszystkie warzywa podsmażyć na oliwie tak by były brązowe.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Przełożyć mięso i warzywa do brytfanki, dolać odparowanego wina z octem
winnym, dodać koncentratu pomidorowego. Przykryć brytfankę i piec przez około
2.5 godziny.
Zrillować cukinię. Osobno zgrillować paprykę pociętą w kawałki na
patelni grillowej. Wymieszać warzywa z 2 łyżkami oliwy, posiekaną pietruszką i
startą skórką z cytryny. Odłożyć na bok.
Wyciągnąć mięso, odlać sos, do brytfanki przełożyć zgrillowane warzywa,
wymieszać, ułożyć na górze mięso, przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Sos
zredukować na dużej patelni o połowę.
Wyciągnąć brytfankę, polać mięso i warzywa sosem i nałożyć na talerze.
Komentarze
Prześlij komentarz