TRYB JASNY/CIEMNY

Hinduska kolacja z 8 dań dla 6 osób w 90 minut – instrukcja krok po kroku

Od lewej: Sos jogurtowy z kolendrą i ogórkiem, grillowana cukinia, ostry sos z kurczakiem i bakłażanem,
 marynowany i pieczony kalafior, pikle z mango, prażone orzeszki,
 łagodny sos z kurczakiem i ciecierzycą, brakuje na zdjęciu chlebków naan..fot. D.Szymborska


Trzeba sobie ułatwiać, dlatego chlebki naan już upieczone i tylko do pogrzania i pikle mango ze słoika w lodówce. Blogerka modowa gdy wyciąga ciuch, który jest dopełnieniem kompozycji pisze – „z szafy” to podobnie jest z tymi piklami – „z lodówki”. Dodatkowo dwa słoiki z sosami, tak gotowce ale takie bez sztucznych dodatków, to już reklamą nie będzie bo sieć się „zwinęła” z Polski, ale zdążyłam zrobić zapasy w ulubionym Marks&Spencer i teraz z tego korzystam.

To wykonalne w 90 minut, pod warunkiem, że będziemy naprawdę skoncentrowani i będziemy punkt po punkcie realizować zadania, bo tutaj wszystko jest tak przemyślane, żeby a) dania były gorące b) spędzić w kuchni jak najmniej czasu…jednym słowem optymalizacja wszystkiego!

To zaczynamy, można sobie stoper w telefonie albo zegarku włączyć.

1.     Urwać liście z główki kalafiora, umyć i osuszyć.
2.     Wyciąć różyczki, włożyć do dużej miski.
3.     Wymieszać: jogurt grecki z curry, papryką, solą i sokiem z cytryny,
4.     Wymieszać starannie kalafiorowe różyczki z sosem i włożyć do lodówki.
5.     Włączyć piekarnik do nagrzewania na 200 stopni.
6.     Umyć i pokroić cukinię w plastry.
7.     Rozgrzać grillową patelnię i na oliwie (mało) grillować cukinię.
8.     W czasie grillowania – pokroić cebulę- piórka, bakłażana – w dużą kostkę i uprażyć orzeszki ziemne.
9.     Cukinię odłożyć na papierowy ręcznik i ułożyć na talerzu. Orzeszki schłodzić.

10. Na dwóch patelniach smażyć piórka z cebuli.
11. Pokroić kurczaka w paseczki.
12. Gdy cebula jest już złocista dodać kurczaka.
13. W czasie smażenia cebuli i kurczaka: odcedzić i przelać wodą ciecierzycę. Wymieszać olej z cukrem i bułką tartą.
14. Wyciągnąć z lodówki zamarynowany kalafior (minęło 40 minut), wymieszać z dodatkowym sosem. Przełożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową i piec przez 35 minut.
15. Do jednej patelni wlać ostry sos, do drugiej łagodny (Bati i Korma), odpowiednio dodać bakłażan i ciecierzycę. Gotować najpierw bez przykrycia potem z przykryciem.
16. W tym czasie obrać ogórek, pozbyć się miąższu i posiekać w kostkę, kolendrę posiekać, sok z cytryny wycisnąć i zmieszać z jogurtem. Przełożyć do maseczki.
17. W czasie gdy kurczak się gotuje (dwa sosy) przewrócić kalafior na blasze, nakryć do stołu.
18. Wyciągnąć kalafior i przełożyć do miski. Włożyć chlebki naan na 5 minut do piekarnika.
19. Ustawić wszystkie dania na stole, nakryć, wyserwować.
20. Menu: grillowana cukinia, kurczak na ostro, kurczak łagodny, sos kolendrowo ogórkowy, prażone orzeszki, marynowany i pieczony kalafior, chlebki naaan i pikle z mango.


A potem można sobie wszystko na talerz nałożyć i się cieszyć z dobrego jedzenia...fot. D.Szymborska

Wcześniej należy kupić:

·      3 małe cukinie,
·      2 małe bakłażany,
·      1 puszkę cieciorki,
·      2 słoiki sosów hinduskich,
·      1 słoik pikli z mango,
·      2 jogurty greckie (duże),
·      bułkę tartą (3 łyżki),
·      paprykę słodką (4 łyżki),
·      curry (4 łyżki),
·      duży kalafior,
·      olej (4 łyżki),
·      cukier (2 łyżeczki),
·      oliwę (do smażenia),
·      1 ogórek,
·      ½ pęczka kolendry,
·      2.5kg mięsa z udek kurczaka,
·      4 cebule,
·      1 puszka orzeszków ziemnych (niesolonych),

·      6 chlebków naan.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa