Hinduska kolacja z 8 dań dla 6 osób w 90 minut – instrukcja krok po kroku
Trzeba sobie ułatwiać, dlatego chlebki naan już upieczone i tylko do
pogrzania i pikle mango ze słoika w lodówce. Blogerka modowa gdy wyciąga ciuch,
który jest dopełnieniem kompozycji pisze – „z szafy” to podobnie jest z tymi
piklami – „z lodówki”. Dodatkowo dwa słoiki z sosami, tak gotowce ale takie bez
sztucznych dodatków, to już reklamą nie będzie bo sieć się „zwinęła” z Polski,
ale zdążyłam zrobić zapasy w ulubionym Marks&Spencer i teraz z tego
korzystam.
To wykonalne w 90 minut, pod warunkiem, że będziemy naprawdę
skoncentrowani i będziemy punkt po punkcie realizować zadania, bo tutaj
wszystko jest tak przemyślane, żeby a) dania były gorące b) spędzić w kuchni
jak najmniej czasu…jednym słowem optymalizacja wszystkiego!
To zaczynamy, można sobie stoper w telefonie albo zegarku włączyć.
1. Urwać liście z główki kalafiora, umyć i osuszyć.
2. Wyciąć różyczki, włożyć do dużej miski.
3. Wymieszać: jogurt grecki z curry, papryką, solą i sokiem z cytryny,
4. Wymieszać starannie kalafiorowe różyczki z sosem i włożyć do lodówki.
5. Włączyć piekarnik do nagrzewania na 200 stopni.
6. Umyć i pokroić cukinię w plastry.
7. Rozgrzać grillową patelnię i na oliwie (mało) grillować cukinię.
8. W czasie grillowania – pokroić cebulę- piórka, bakłażana – w dużą
kostkę i uprażyć orzeszki ziemne.
9. Cukinię odłożyć na papierowy ręcznik i ułożyć na talerzu. Orzeszki
schłodzić.
10. Na dwóch patelniach smażyć piórka z cebuli.
11. Pokroić kurczaka w paseczki.
12. Gdy cebula jest już złocista dodać kurczaka.
13. W czasie smażenia cebuli i kurczaka: odcedzić i przelać wodą
ciecierzycę. Wymieszać olej z cukrem i bułką tartą.
14. Wyciągnąć z lodówki zamarynowany kalafior (minęło 40 minut), wymieszać
z dodatkowym sosem. Przełożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową i piec przez
35 minut.
15. Do jednej patelni wlać ostry sos, do drugiej łagodny (Bati i Korma),
odpowiednio dodać bakłażan i ciecierzycę. Gotować najpierw bez przykrycia potem
z przykryciem.
16. W tym czasie obrać ogórek, pozbyć się miąższu i posiekać w kostkę,
kolendrę posiekać, sok z cytryny wycisnąć i zmieszać z jogurtem. Przełożyć do
maseczki.
17. W czasie gdy kurczak się gotuje (dwa sosy) przewrócić kalafior na
blasze, nakryć do stołu.
18. Wyciągnąć kalafior i przełożyć do miski. Włożyć chlebki naan na 5 minut
do piekarnika.
19. Ustawić wszystkie dania na stole, nakryć, wyserwować.
20. Menu: grillowana cukinia, kurczak na ostro, kurczak łagodny, sos
kolendrowo ogórkowy, prażone orzeszki, marynowany i pieczony kalafior, chlebki
naaan i pikle z mango.
A potem można sobie wszystko na talerz nałożyć i się cieszyć z dobrego jedzenia...fot. D.Szymborska |
Wcześniej należy kupić:
·
3 małe cukinie,
·
2 małe bakłażany,
·
1 puszkę cieciorki,
·
2 słoiki sosów hinduskich,
·
1 słoik pikli z mango,
·
2 jogurty greckie (duże),
·
bułkę tartą (3 łyżki),
·
paprykę słodką (4 łyżki),
·
curry (4 łyżki),
·
duży kalafior,
·
olej (4 łyżki),
·
cukier (2 łyżeczki),
·
oliwę (do smażenia),
·
1 ogórek,
·
½ pęczka kolendry,
·
2.5kg mięsa z udek kurczaka,
·
4 cebule,
·
1 puszka orzeszków ziemnych
(niesolonych),
·
6 chlebków naan.
Komentarze
Prześlij komentarz