Halloumi kebabs z tymiankiem i sosem musztardowo cytrynowym
Super przepis i do zrobienia na patelni grillowej w domu...chyba, że ktoś ma ochotę na "prawdziwy" grill...wiadomo, będzie smacznie, grecko i zdrowo fot. D.Szymborska |
I trzecie danie kuchni
greckiej, to też znalazłam na stronach BBC Foods, przepis nadaje się do
przygotowania na grillu opalanym węglem ale też udaje się te pyszne szaszłyki
przygotować mają do dyspozycji tylko patelnię grillową!
Tym razem przygotowanie
– szybkie, grillowanie również! Czyli nie ma dodatkowego podgrzewania kuchni w
taki upał jak na przykład jest dziś!
Szaszłyki z serem
halloumni są świetną przystawką, dzięki tymiankowo, cytrynowo musztardowemu
sosowi zwykłe grillowane warzywa, takie jak cukinia czy cebula smakują inaczej,
smaczniej….
Składniki (10
szaszłyków):
Szaszłyki są gotowe wtedy, gdy ser zaczyna się robić brązowy a warzywa zgrillowane - czyli po około 5 minutach grillowania fot. D.Szymborska |
·
20 pomidorków koktajlowych,
·
40 kawałków sera halloumni – tak
pokrojone, żeby się nie kruszyły,
·
20 kawałków – łódeczek cebulowych,
·
20 kawałków cukinii (trójkątów),
Sos:
·
2 łyżki oliwy,
·
sok z jednej cytryny,
·
2 łyżeczki suszonego tymianku,
·
1 łyżka musztardy Dijon.
Przygotowanie:
Nabić na patyczki szaszłykowe warzywa i ser. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Polać szaszłyki sosem. Rozgrzać grill lub patelnię grillową, ułożyć szaszłyki – grillować przez około 5 minut, warto jeszcze podlać sosem, który z pewnością zostanie na talerzu lub tacce, na której leżały szaszłyki.
Podawać na gorąco, jako pyszną grecką przystawkę.
Komentarze
Prześlij komentarz