TRYB JASNY/CIEMNY

Najlepszy bajgiel śniadaniowy - czyli zgapiam od „Bułkę przez Bibułkę”

Bajgiel, serek ze szczypiorkiem, chrupiący bekon, omlet z plasterkiem sera, pomidor i przykrywka bajgla na sam wierzch! fot. D.Szymborska


Są takie dania, które się zjada w restauracji, kawiarni, potem zadaje milion pytań kelnerowi lub kucharzowi. A wszystko dlatego, że w głowie jest plan – powtórzyć takie jedzenie w swojej kuchni! Czasem się udaje, bywa i smaczniej niż w pierwowzorze, niekiedy trzeba się pogodzić z tym, że gdzie indziej smaczniej niż w domu….

Dawno temu jadłam śniadanie w Bułkę przez Bibułkę, zerknęłam w historię blogową – to było pięć lat temu! (relacja TUTAJ)Wtedy nie zachwycałam się zbytnio….teraz zmieniam zdanie – lokalizacja nie na Mokotowie tylko w Konstancinie! Tam to podają – Bajgiel i S-ka – rewelacja i do powtórzenia w domowej kuchni!

Bułkę przez Bibułkę w Konstancinie mieści się w Starej Papierni, teraz latem ma ogródek, to o tyle ważne, że jak się chce zjeść drugie śniadanie a przyjechało się szosą z którą nie można się rozstać nawet na 3 sekundy, a nie wspominając o jakimś przypinaniu…. Stolik na dworze z możliwością postawienia obok roweru – bardzo ważne i wygodne rozwiązanie!

W menu jest opis: omlet z 1 jajka, chrupiący boczek, pomidor, serek śmietankowy ze szczypiorkiem – tadam – tak prosto i tak pysznie! Nic tylko kupić bajgla i zrobić sobie takie śniadanie w domu!

Składniki (jedna kanapka):


·      Bajgiel,
·      3 plastry boczku (musi być dobrej jakości, niezbyt słony),
·      1 pomidor (u mnie ten z balkonu),
·      1 jajko od wybieganej kury,
·      1 plasterek sera cheddar,
·      4 łyżki twarożku ze szczypiorkiem (żeby był delikatny i pasował do kanapki to najlepszy jest taki jak do sernika – gładki z drobno siekanym szczypiorkiem),
·      odrobina masła do smażenia, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Bajgla przekroić na pół i podgrzać w piekarniku. Jajko wbić do mieseczki i staraanie wymieszać, doprawić solą, roztopić masło i usmażyć cienki omlet. Serek do sernika wymieszać z siekanym szczypiorkiem. Zgrillować boczek tak by był chrupiący.


Wyserwować kanapkę! Będzie super smacznie, na tyle sycąco, że spokojnie wytrzymamy do…obiadu….

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa