Najlepszy bajgiel śniadaniowy - czyli zgapiam od „Bułkę przez Bibułkę”
Bajgiel, serek ze szczypiorkiem, chrupiący bekon, omlet z plasterkiem sera, pomidor i przykrywka bajgla na sam wierzch! fot. D.Szymborska |
Są takie dania, które się zjada w restauracji, kawiarni, potem zadaje
milion pytań kelnerowi lub kucharzowi. A wszystko dlatego, że w głowie jest
plan – powtórzyć takie jedzenie w swojej kuchni! Czasem się udaje, bywa i
smaczniej niż w pierwowzorze, niekiedy trzeba się pogodzić z tym, że gdzie
indziej smaczniej niż w domu….
Dawno temu jadłam śniadanie w Bułkę przez Bibułkę, zerknęłam w historię
blogową – to było pięć lat temu! (relacja TUTAJ)Wtedy nie zachwycałam się zbytnio….teraz
zmieniam zdanie – lokalizacja nie na Mokotowie tylko w Konstancinie! Tam to
podają – Bajgiel i S-ka – rewelacja i do powtórzenia w domowej kuchni!
Bułkę przez Bibułkę w Konstancinie mieści się w Starej Papierni, teraz
latem ma ogródek, to o tyle ważne, że jak się chce zjeść drugie śniadanie a
przyjechało się szosą z którą nie można się rozstać nawet na 3 sekundy, a nie
wspominając o jakimś przypinaniu…. Stolik na dworze z możliwością postawienia
obok roweru – bardzo ważne i wygodne rozwiązanie!
W menu jest opis: omlet z 1 jajka, chrupiący boczek, pomidor, serek
śmietankowy ze szczypiorkiem – tadam – tak prosto i tak pysznie! Nic tylko
kupić bajgla i zrobić sobie takie śniadanie w domu!
Składniki (jedna kanapka):
·
Bajgiel,
·
3 plastry boczku (musi być dobrej
jakości, niezbyt słony),
·
1 pomidor (u mnie ten z balkonu),
·
1 jajko od wybieganej kury,
·
1 plasterek sera cheddar,
·
4 łyżki twarożku ze szczypiorkiem
(żeby był delikatny i pasował do kanapki to najlepszy jest taki jak do sernika –
gładki z drobno siekanym szczypiorkiem),
·
odrobina masła do smażenia, sól i
pieprz.
Przygotowanie:
Bajgla przekroić na pół i podgrzać w piekarniku. Jajko wbić do
mieseczki i staraanie wymieszać, doprawić solą, roztopić masło i usmażyć cienki
omlet. Serek do sernika wymieszać z siekanym szczypiorkiem. Zgrillować boczek
tak by był chrupiący.
Wyserwować kanapkę! Będzie super smacznie, na tyle sycąco, że spokojnie
wytrzymamy do…obiadu….
Normalnie ślinka leci:-)
OdpowiedzUsuńi to takie proste do zrobienia :) warto, oj wato zjeść takie śniadanie :)
Usuń