Sałatka kolarza vol I – awokado, feta, słonecznik i pomidorki
Bardzo smaczna kolarska sałatka! Uwaga dużo kalorii ale coś za coś jak chce się mieć energię do jazdy! fot. D.Szymborska |
Nie wiem co wyjdzie z gotowania strona po stronie, ale zaczęłam od
początku. The Grand Tour Cookbook – strona 34 – bardzo smacznie wyglądająca
sałatka. To startujemy z kolarskim jedzeniem!
Przygotowanie bardzo proste, składniki (z wyjątkiem orzeszków pini,
które zastąpiłam słonecznikiem) do dostania w zwykłym sklepie. Hannah Grant
miała rację, podmianki mlek i ewentualnie orzechów są do zaakceptowania.
Sałatka z tych bardziej sycących dzięki dużej ilości awokado, jest też feta i
prażony słonecznik. Kilka łyżeczek oliwy też dodaje kaloryczności, ale co najważniejsze
smakuje wybornie!
Czas przygotowania – 10 minut!
Składniki (2 kolarskie, czyli spore) porcje:
·
1 dojrzałe awokado,
·
200g pomidorków koktajlowych,
·
2 łyżki siekanej pietruszki,
·
50g słonecznika prażonego,
·
100g sera feta,
·
3 łyżeczki oliwy,
·
sok z ½ limonki,
·
sól i świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki. Awokado przekroić na pół, wyjąć
pestkę i łyżką wyjąć owoc ze skórki. Pokroić w paseczki i zalać sokiem z
limonki. Pomidory wymieszać z pietruszką i dodać oliwę. Słonecznik uprażyć. Na
talerzu ułożyć pomidorki z pietruszką, dodać awokado, pokruszyć fetę i
doprawić.
Komentarze
Prześlij komentarz