10 ciepłych dań do przygotowania w 30 minut
Do gotowania, gotowi, na miejsca, start! 30 minut i ciepły obiad jest na stole!!! 10 sprawdzonych przepisów fot. D.Szymborska |
Można albo kupić gotowca, który składa się z miliona E, konserwantów,
tłuszczy i cukrów albo ugotować obiad w 30 minut. To pierwsze rozwiązanie może
być szybsze o jakieś kilka minut, lub więcej gdy mamy mikrofalówkę. Nie mam
mikrofalówki a często jestem bardzo głodna, kanapki to ostateczność, albo
pyszne śniadanie, obiady i kolacje staram się jeść na ciepło. Owszem w kilka
minut można przygotować sałatki, jednak ja proponuję dania, które są pyszne,
proste i ultra szybkie w przygotowaniu.
Przygotowałam i wybrałam 10 przepisów, jest kilka makaronów (bo
uwielbiam), nie zapomniałam o tych co mięsa nie jedzą, lub są na diecie
bezglutenowej. Myślę, że każdy znajdzie coś dobrego dla siebie. A półgodziny to
naprawdę można wygospodarować w czasie dnia na gotowanie.
Pewno, że wolę bardziej wyszukane dania, ale skąd wziąć czas? Zawsze
trzeba wybierać, dlatego myślę, że dobre, wypróbowane przepisy to coś co każdej
zabieganej osobie się przyda!
- Makaron z porami, tuńczykiemi kwaśną śmietaną – to jak moje ukochane danie, co ważne zrobiłam je milion razy i za każdym, dosłownie każdym razem wychodziło. Cudowne w tym przepisie jest to, że sos przygotowuje się w czasie gotowania wody na makaron! Ultra szybkie, proste i niezawodne danie! (TUTAJ)
- Fit paluszki rybne na ostro z kluskami – tym razem przygotowanie sosu i usmażenie ryby również odbywa się wtedy, gdy gotujemy makaron! Coś dla wielbicieli ryb, którzy mają bardzo mało czasu i są głodni! Dzięki chili, czosnkowi i oliwie sam makaron nie jest zbyt suchy! (TUTAJ)
- Sycylijskie kluski dla wegetarian – propozycja dla tych co nie przepadają za mięsem lub też poszukują lekkiego, śródziemnomorskiego przepisu! (TUTAJ)
- Bezglutenowy, ryżowy makaron z krewetkami – tym razem, coś dla tych, którzy nie chcą jeść glutenu a potrzebują siły na trening. Dobra węglowodanowa przekąska, co ważne makaron idealnie nadaje się do jedzenia na zimno, zatem warto przygotować większą porcję! (TUTAJ)
- Klopsiki z kolendrą i imbirem z grillowanym pakczoj – to przykład na fikuśne danie, które można przygotować w półgodziny! Jak dla mnie idealne na cieplejszą pogodę, orzeźwiające ostrością i wyrazistością smaku, banalne w przygotowaniu! (TUTAJ)
- Kotlety z boczniaków – nie wdając się w dyskusję, czy można je nazwać kotletami jak są bez mięsa, to tak usmażone boczniaki są przepyszne! Można je podać z dowolnymi dodatkami, przyda się sałatka, same grzyby są bardzo smakowite i nie tak ciężkostrawne jak inne leśne np. borowiki. (TUTAJ)
- Kurczak z kalerosse i kaszą – coś dla miłośników dań klasycznych – prawie jak mięso, ziemniaki i surówka, tylko po drobnych modyfikacjach – filet z kurczaka, kasza i kalerosse – moje ulubione warzywo, odkąd pojawiło się na rynku! (TUTAJ)
- Dorsz z oliwkami i kaszą – jedno z tych dań, które się zapamiętuje z warsztatów kulinarnych. Jakbym tego nie ugotowała i nie spróbowała to bym nie uwierzyła, że tak szybko i smacznie można przygotować jedną z moich ulubionych ryb - dorsza! (TUTAJ)
- Kurczak z orzechami nerkowca na sposób chiński – super danie, do którego pasuje zarówno ryż jak i makaron ryżowy lub sojowy. Zdecydowanie uproszczona kuchnia chińska, dzięki temu można danie przygotować w pół godziny! (TUTAJ)
- Krewetki z żółtą papryką i bambusem – ha, tutaj czas nawet szybszy niż pół godziny! Krewetki są bardzo wdzięcznymi zwierzątkami do jedzenia, pod warunkiem, że używamy surowych i zadbamy o to by były dobrze oczyszczone! Nic nie może zgrzytać i krewetka powinna być szara zanim zaczniemy ją gotować lub smażyć. (TUTAJ)
Komentarze
Prześlij komentarz