TRYB JASNY/CIEMNY

Karahi Paneer – ser biały po hindusku





Paneer to ser biały, można go kupić w sklepach z hinduską żywnością albo zrobić w domu. To drugie jest bardzo proste, pod jednym warunkiem – mamy dostęp do mleka albo w ogóle albo minimalnie pasteryzowanego. Z mleka w kartoniku nie zrobimy sera białego… Dla chętnych – prosty przepis TUTAJ.
 
Jeżeli chodzi o sos, to tak u nas w kuchni gotowe mieszanki cieszą się całkiem dużym wzięciem. Tak, jak już nie musimy kupować mieszanki włoskiej czy meksykańskiej – wymieszanie przypraw to (już) nie takie wyzwanie, tak z hinduskimi to korzystamy jeszcze z gotowców. Karahi Paneer masala to lekko ostra przyprawa.
 

Składniki (4 porcje)

  • 1 duża, słodka cebula,
  • Olej do smażenia,
  • 3 pomidory obrane ze skórek,
  • 1 mała zielona papryczka (jak ostra to ½),
  • Woda do rozrzedzania sosu – ok 100ml
  • 15g przyprawy Karahi Paneer masala
  • 300g paneer.



Przygotowanie

Na oleju zeszklić cebulkę, dodać pomidory (pokrojone w dużą kostkę, bez gniazd nasiennych), dodać paprykę i przyprawę, wszystko starannie wymieszać i gotować przez 15 do 20 minut. 

Dodać paneer (pokrojony w dużą kostkę), delikatnie wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa