TRYB JASNY/CIEMNY

Panierowane mule - tak jak nad Morzem Północnym



 
Kolejny przepis, który pojawia się na blogu, bo…..zjedliśmy coś pysznego i chcemy to powtórzyć w domu. Kilka tygodni temu pojechaliśmy nad Morze Północne. Zaparkowaliśmy w okolicach latarni morskiej i byliśmy bardzo głodni. Przy wydmach stała jedna, jedyna „buda”, a jak się później okazało foodtruck. Pachniało dobrze, stała kolejka. Można było wybierać między: smażoną rybą (dorsz), marynowanymi śledziami (nigdy), panierowanymi mulami, panierowanymi kalmarami, panierowanymi paluszkami krabowymi (niekoniecznie) i tyle. Właścicielem okazał się Polak, obsługa odradziła dodatek w postaci sosu koktajlowego, więc zostaliśmy przy sosie tatarskim – mimo, że „z wiadra” to naprawdę smaczny. Dowiedzieliśmy się też, że nie ma frytek bo gmina nie zgadza się na ich sprzedaż – mogą być tylko rzeczy rybo podobne.

Jak łatwo się domyślić zamówiliśmy i dorsza i mule. Spore porcje, takie do zjedzenia na stająco/spacerująco, bo stoliczków przy food tracku nie było.

Wszystko świeże i pyszne. Po półtorej godzinie, jak wracaliśmy do auta „buda” zniknęła. A ja wiedziałam, że będę chciała takie mule zjeść w domu….



 
Po kilku testach mogę podzielić się przepisem! Są genialne, pyszne, morskie i super smaczne! Nic bym już nie usprawniała. Pamiętajcie tylko by kupić dobre gatunkowo mule, te na moich zdjęciach są bio w średnim rozmiarze – idealne do tego dania!
 

Składniki (dla dwóch osób jako przekąska)

  • 150g muli bez skorupek (mogą być mrożone)
  • Mąka pszenna,
  • Bułka tarta, 
  • Dwa jajka,
  • Sól i pieprz,
  • Olej do smażenia.
 

Przygotowanie

Jeżeli trzeba mule rozmrozić – można w zimnej wodzie.

Namoczyć mule w occie winnym przez pół godziny.

Wypłukać 3 razy – to ważne, unikniemy zgrzytów.

Delikatnie osuszyć mule na papierowym ręczniku.

Lekko posolić i popieprzyć.

Następnie zapanierować – obtoczyć w mące (pojedynczo), zamoczyć w roztrzepanym jajku i potem obtoczyć w tartej bułce, delikatnie otrzepać i ułożyć na tacce, najlepiej tak by się nie stykały.

Rozgrzać olej w patelni, tak by był bardzo gorący, ale nie dymił. Smażyć przez 5-6 minut. 

Zadbać o taką wielkość patelni, by mule były w całości zanurzone. 

Wyciągnąć łyżką cedzakową i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Podawać w sosem tatarskim – najłatwiejszy przepis TUTAJ.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa