TRYB JASNY/CIEMNY

Kanapka ze stekiem – przepis z warsztatów Sokołowa



 
Z jednej strony bardzo mięsny przepis, z drugiej jest tyle dodatków, że jak do kanapki nie dodamy steka to też będzie pyszna… sprawdzona informacja. Jestem osobą, która lubi tylko dobrze wysmażoną wołowinę, jednocześnie rozumiem, że takie podanie potrafi zniszczyć produkt, wtedy wolę zjeść kanapkę z warzywami….
 
Przepis od szefa kuchni współpracującego z Sokołowem – Dominika Moskalenko



 

Składniki (2 -3 kanapki)

  • Stek wołowy 250g antrykot z „marmurkiem”
  • Bagietka francuska lub bułki ciabatta
  • Rukola
  • Liście sałat
  • Pomidor,
  • Majonez
  • Masło czosnkowe,
  • Domowe pikle (ogórki, marchewka, kalafior plus ocen spirytusowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, cukier i  sól)
 

Przygotowanie

 
Zacznij od przygotowania pikli i wyciągnięcia ze z lodówki steka. To drugie zadanie jest do spełnienia gdy tylko grillujesz mięso, jeżeli chcesz je sous vide to półtorej godziny wcześniej wstaw mięso w próżniowych opakowaniu do „gotowania”.
 
Przygotuj pikle. Zacznij od roztworu – ocet spirytusowy ½ litra, rozrobiony w stosunku 1:4 z wodą, dodaj przyprawy, cukier (150g), sól (50g), zagotuj składniki marynaty. Pokrój ogórki i marchewkę w cienkie plasterki, kalafior rozdrobnij do małych różyczek włóż do przygotowanego roztworu. Warzywa najlepiej żeby się marynowały przez całą noc, ale staną się piklami już po godzinie.
 
Przygotuj masło czosnkowe – ja wolę z tostosowanym czosnkiem. Masło o temperaturze pokojowej wymieszaj z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), dodaj siekaną pietruszkę i włóż do lodówki, sprawdza się zawijanie w folię spożywczą.
 
Zgrilluj mięso tak jak lubisz. Na warsztatach szef kuchni nie musiał używać żadnej apki, niczego, wystarczyło jak dotknął palcem mięsa to po sprężystości wiedział jak wysmażone jest mięso. Serio. Ja wolę termometr, sous vide i inne pomoce, bo nie usmażyłam tysięcy steków tak jak Dominik. 
 
Daj mięsu odpocząć i potem pokrój je na średniej grubości plastry. Podgrzej pieczywo, warto nie przekroić do końca bułki, tak by zrobić taką półotwartą kanapkę. Jeżeli nie chcesz jeść steka nie martw się, masło i warzywa zrobią robotę – to będzie super smaczna kanapka!
 
Za zaproszenie na warsztaty dziękuję Sokołów, za organizacje spotkania Quality Public Relations

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa