TRYB JASNY/CIEMNY

Takumi Tantan – ramen w Düsseldorfie



 

Zapytawszy grupę ramenowych fanów, gdzie zjeść ramen w Dusseldorfie usłyszałam jednoznaczną polecajkę – Takumi.
 
No i prawie się udało. Na szczęście tutaj „prawie” nie robi zbytniej różnicy.
 
Ostrzegano nas, że do Takumi, trzeba swoje odstać. 

Ramen shop znajduje się przy ulicy, którą wraz z kilkoma przecznicami nazywa się Little Tokyo.
 
Jak tylko udało się nam zaparkować (wyzwanie, bo większość parkingów pełna, w porze lunchu, w weekend i w czasie jak się okazało Festivalu), poszliśmy na Immermannstraße i patrzymy, neon Takumi, właśnie ktoś wychodzi….i dostajemy stolik dla 4 osób, zdążyliśmy zjeść pyszne przystawki i super smaczne, ale ostre rameny. 

Właśnie zamykali bo mieli przerwę w środku dnia. Trochę nas to zdziwiło, bo „w googlach” nie było to znaznaczone, ale cóż.



 
Wyszliśmy najedzeni i zadowoleni, wybraliśmy rameny z karty festiwalowej, były super smaczne, mocno mięsne na wywarze z kurczaka.

Poszliśmy dalej na spacer, żeby zauważyć, wielką kolejkę, która stała do Takumi….bo to co byliśmy było „ostrą siostrą” Takumi. 
 
Wniosek – więcej spacerować. Z drugiej strony zjedliśmy świetny obiad i nie staliśmy w kolejce.
 
Ja wybrałam White Teriyaki Special Ramen, w którym było wszystko dosłownie wszystko i jeszcze więcej mięsa…. Kurczak był super! Jajko się rozpływało, ale nie było wyraźnie marynowane.
 
Tego „speciala” i jego czerwony odpowiednik, zjecie do końca lutego, bo tak trwa Little Tokyo Festival.

ps. w barze można kupić: miski, bluzeczki i ramen (taki instant).

ps 2. ramen special kosztuje 19,80E

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa