TRYB JASNY/CIEMNY

Pasztet bez podrobów - przepis od pani z Koła Gospodyń WIejskich




Uwaga to super mięsne danie! Proste do przygotowania i do tego świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią (tak jak ja) podrobów. W tym pasztecie ich (podrobów) zwyczajnie nie ma!

Przepis wypróbowany na warsztatach zorganizowanych przez Akademię Smaku Sokołów. 

Pasztet jak jest gorący to się rozpada, potrzebuje czasu, żeby ostygnąć, wtedy można kroić cienkie plastry.

Może komuś się przyda przepis na święta!

Pasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy (przepis tradycyjny)

Składniki

  • 1500 g łopatki wieprzowej Sokołów
  • 800 g świeżego boczku Sokołów
  • 500 g boczku surowego wędzonego Sokołów
  • 2 duże cebule
  • 2 duże marchewki
  • 3 czerstwe bułki
  • 2 łyżki czosnku w płatkach
  • 3 jajka
  • 2-3 szklanki wywaru mięsnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Cząber
  • Gałka muszkatołowa
  • Jałowiec mielony
  • masło do wysmarowania foremek

Przygotowanie

Mięso (łopatkę i boczek surowy) oraz marchew ugotować (jeszcze smaczniej wyjdzie, jak ugotujemy w rosole, w osolonej wodzie też będzie dobrze, ale w rosole lepiej), wystudzić, zmielić wszystko 2 razy w
maszynce do mięsa, razem z cebulą. 

Dodać przyprawy, jaja, bułkę i dobrze wymieszać. 

Foremki wysmarować masłem. 

Każdą foremkę wyłożyć plastrami boczku, a na to wyłożyć zmielone mięso. 

Nie wkładać więcej niż 3/4 foremki, bo musi być miejsce na wytapiający się tłuszcz.

Piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni, a czas zależy od wielkości foremki (zazwyczaj 30-60 minut).

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa