TRYB JASNY/CIEMNY

Kornickie jaja faszerowane – przepis z warsztatów



 
Tym razem ruszam z serią przepisów na Wielkanoc. Jak dla mnie warsztaty tematyczne, organizowane przez Sokołów to super sprawa. Sama nie obchodzę Świąt, ale wielu moich czytelników i czytelniczek obchodzi więc dzięki między innymi paniom z Koła Gospodyń Wiejskich Korniczanki, które zaprosił Sokołów mogę podzielić się z Wami super przepisem na jajka faszerowane. 
 
To nie jest super szybki przepis, inna sprawa, że na warsztatach przygotowujemy 50 porcji więc wszystko trwa dłużej i wymaga znacznie więcej pracy. Przepis będzie na 20 połówek jajek, myśmy przygotowywali 100….







 

Składniki

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 jajka do panierki,
  • 100g szynki wieprzowej,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • ¾ kostki masła,
  • Masło klarowane do smażenia,
  • Olej rzepakowy do smażenia,
  • 150g bułki tartej,
  • Sól, pieprz do doprawienia,
  • Kiełki jarmużu do dekoracji.
 

Przygotowanie

 
Jajka przebić i ugotować na twardo. Ostudzić. Przeciąć ostrym nożem wraz z łupinką – uważając, żeby łupinki nie popękały.
 
Wyjąć żołtka i białka z jajek, drobno posiekać.
 
Posiekać szczypiorek, posiekać szynkę wieprzową.
 
Wymieszać starannie: jajka, szynkę, szczypiorek. Dodać masło, które będzie scalało farsz, ugieść i wymieszać tak żeby nie było kawałków masła tylko jednolita masa. Doprawić i sprawdzić, czy dobrze smakuje farsz.
 
Nałożyć do skorupek jajek. Zapanierować górę jajka (tą z farszem) – rozbełtane jajka a potem bułka tarta.
Rozpuścić masło klarowane i łyżkę oleju na patelni. Smażyć jajka tylko do strony wypełnionej farszem. Delikatnie zdjąć z patelni i ułożyć na półmisku, udekorować kiełkami. Podawać na ciepło lub na zimno.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa