TRYB JASNY/CIEMNY

Wielkanocna zupa chrzanowa



 
 
Uff zdążę – bo to ostatni świąteczny przepis, którym się chcę z Wami podzielić. Tym razem na gęstą i pyszną zupę. Co ważne, zupa nie traci przy podgrzewaniu, więc ta porcja dla ośmiu osób, na którą jest przepis, będzie do „przejedzenia” spokojnie.
 
Przepis z warsztatów Akademii Smaku Sokołowa, autorem przepisu jest szef Dominik Moskalenko, który ma naprawdę dużą zdolność zarządzania blogerkami w kuchni, co ważne w kuchni przemysłowej i profesjonalnej.
 
 

Składniki (8 głębokich talerzy zupy)


  • ½ opakowania kiełbasy białej Sokołów
  • opakowanie boczku surowego wędzonego Sokołów
  • 2,5 l wody
  • opakowanie bulionu wołowo-warzywnego Sokołów 
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g chrzanu śmietankowego
  • 50 g chrzanu ostrego 
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 200 g grzanek ziołowych lub czosnkowych w kostce
  • 8 jajek przepiórczych


Przygotowanie

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy bulion i podgrzewamy do momentu roztopienia. 

Do miski wsypujemy mąkę i roztrzepujemy ze śmietanką oraz dwiema łyżkami gorącego bulionu. 

Całość zawiesiny dodajemy do garnka z bulionem, cały czas mieszając. Następnie dodajemy chrzan i doprawiamy solą i pieprzem oraz dwiema szczyptami majeranku. Gotujemy 15 minut na małym ogniu.
 
Kiełbasę kroimy w półplasterki i smażymy na patelni 2 minuty. Następnie dodajemy 2 małe cebule pokrojone w drobną kostkę, szczyptę majeranku oraz 2 duże przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy do momentu, aż cebula zmięknie. 

W tym czasie gotujemy jajka przepiórcze (około 3 minuty). 

Na drugiej patelni smażymy chipsy z plastrów boczku.
 
Zupę podajemy z kiełbasą, grzankami, jajkiem przepiórczym i chipsem z boczku.


ps. bardzo dziękuję za zaproszenie na warsztaty, było jak zawsze bardzo smacznie, co ważne ci, którzy jedzą mniej mięsa też nie wrócili do Warszawy głodni.....
 

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa