TRYB JASNY/CIEMNY

Kurki z włoską kiełbasą



 

To już ten moment! Sezon na kurtki – czas start!!!
 
Jeszcze drogie, jeszcze trudno dostępne ale już są! KURKI!
 
Tutaj przepis, który łączy kuchnię włoską z klasycznym sposobem podawania kurek w Polsce.
 
Przygotowanie ekspresowe, jeżeli odliczymy czas potrzebny na staranne umycie kurek. Nie ma nic gorszego niż zgrzytające kurki! A bardziej piasek i ziemia, bo kurki nie są zbyt zgrzytliwe.
 

Składniki (3 porcje)

  • 600g kurek,
  • 200g kiełbasy surowej włoskiej,
  • ½ pęczka koperku,
  • 2 łyżki śmietany (kartonik, 30%),
  • 2 małe cebule,
  • Oliwa i masło do smażenia,
  • Parmezan do posypania,
  • 250 świeżego makaronu (wstążki),
  • Sól i pieprz do doprawienia.
 

Przygotowanie

 
Zacząć od bardzo starannego umycia kurek, pokroić (duże) na mniejsze kawałki. Na maśle z oliwą je usmażyć, tak by odparować wodę. Zdjąć z patelni.
 
Podsmażyć cebulkę na maśle z oliwą, zdjąć z „ognia”, przełożyć do miski. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć kiełabasę – wyciągamy z osłonek i rozgniatamy widelcem a potem smażymy.
 
Delikatnie wymieszać cebulę, kurki i kiełbasę. Dodać koperek i śmietanę. Smażyć jeszcze moment, delikatnie mieszająć.
 
Doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron, odcedzić i wymieszać z kurkami. Podawać ze świeżo tartym parmezanem.

Smacznego sezonowego!

Inne przepisy na kurki TUTAJ

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa