TRYB JASNY/CIEMNY

Bób z kiełbasą włoską i koperkiem



 

Tak, tak…to nie pomyłka, wcześniej były kurki a teraz bób. A wszystko dlatego, że zrobiliśmy pizzę, taką domową, pieczoną na kamieniu. Jak wiadomo, pizza to świetny biznes, bo dobra pizza ma śladowe ilości dodatków….w efekcie zostało dużo surowej kiełbasy (włoskiej).
 
Najważniejsze w tym przepisie jest ugotowanie bobu! Dobre ugotowanie – duży garnek z wodą (mocno posoloną i lekko posłodzoną), do takiego wrzątku wrzucamy bób. Bez przykrycia gotujemy 4 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wkładamy do miski z lodowatą wodą. Delikatnie obieramy. Tadam bób jest świetny do podsmażenia – nie będzie się rozpadał i będzie ślicznie zielony!



 

Składniki (3 porcje)

  • 180g makaronu,
  • 500g bobu (w łupinkach),
  • 250g włoskiej, surowej kiełbasy,
  • 1 łyżka śmietany,
  • ½ pęczka koperku,
  • Masło i oliwa do smażenia.
 

Przygotowanie

Bób ugotować. Obrać (patrz wyżej). Na maśle z oliwą podsmażyć posiekaną kiełbasę. Wstawić wodę na makaron. Dodać do kiełbasy bób, koperek (posiekany), łyżkę śmietany, doprawić i delikatnie wymieszać. 
Podawać ze świeżo mielonym pieprzem.
 
Smacznego sezonowego!

Więcej przepisów z bobem w roli głównej TUTAJ

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa