TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z szafranem, żółtkiem i siekaną rukolą



 
Czasem proste rzeczy zmieniają wiele – można na przykład posiekać rukolę! Dzięki temu makaron z tym jajeczno, szafranowym sosem będzie jeszcze smaczniejszy.

Przepis z ulubionej włoskiej gazetki – Pasta. Amore&Fantasia.

Przygotowanie to jakieś półgodziny, świetnie do tego pasuje sałatka caprese, koniecznie trzeba podawać z pecorino zamiast parmezanu.
 

Składniki (4 porcje)

  • 350g penne
  • 160 ml śmietanki (30% w kartoniku),
  • ½ paczki rukoli czyli około 40g
  • 40g pecorino,
  • 4 żółtka,
  • Kilka (lub kilkanaście, zależy jakiej jakości macie szafran) nitek szafranu,
  • Sól i pieprz.
 

Przygotowanie

Jeżeli rukola nie jest umyta, to trzeba ją umyć, osuszyć i posiekać. 

Szafran zalać odrobiną wrzątku.

Oddzielić żółtka od białek, białek nie potrzebujemy, wymieszać żółtka ze śmietanką, dodać pecorino, dodać szafran i starannie mieszać, doprawić pieprzem i solą. Mieszać co najmniej przez minutę. 

Ugotować makaron, odcedzić. 

Wymieszać makaron z sosem, bardzo starannie, podawać posypany siekaną rukolą.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa