Makaron z szafranem, żółtkiem i siekaną rukolą
Czasem proste rzeczy zmieniają wiele – można na przykład posiekać rukolę! Dzięki temu makaron z tym jajeczno, szafranowym sosem będzie jeszcze smaczniejszy.
Przepis z ulubionej włoskiej gazetki – Pasta. Amore&Fantasia.
Przygotowanie to jakieś półgodziny, świetnie do tego pasuje sałatka caprese, koniecznie trzeba podawać z pecorino zamiast parmezanu.
Składniki (4 porcje)
- 350g penne
- 160 ml śmietanki (30% w kartoniku),
- ½ paczki rukoli czyli około 40g
- 40g pecorino,
- 4 żółtka,
- Kilka (lub kilkanaście, zależy jakiej jakości macie szafran) nitek szafranu,
- Sól i pieprz.
Przygotowanie
Jeżeli rukola nie jest umyta, to trzeba ją umyć, osuszyć i posiekać.Szafran zalać odrobiną wrzątku.
Oddzielić żółtka od białek, białek nie potrzebujemy, wymieszać żółtka ze śmietanką, dodać pecorino, dodać szafran i starannie mieszać, doprawić pieprzem i solą. Mieszać co najmniej przez minutę.
Ugotować makaron, odcedzić.
Wymieszać makaron z sosem, bardzo starannie, podawać posypany siekaną rukolą.
Komentarze
Prześlij komentarz