To jest super przepis! Mus szparagowy dodany do makaronu! Zaczynamy sezon szparagowy! Można użyć boczku zamiast guanciale, ale lepiej poszukać w sklepie włoskiego podgardla, będzie dużo smaczniej!
Składniki (dla 4 osób)
- 250 g makaronu tagliatelle jajecznego
- 500 g szparagów
- 30 g gunaciale
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka stołowa oliwy
- 1 mała cebula
- 50 g masła
- 3 łyżki startego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Oczyść szparagi, odetnij zdrewniałe końce i zwiąż je w pęczki po 4–5 sztuk, aby zajmowały mniej miejsca. Zgriluj szparagi na patelni grillowej.Pokrój cebulę i boczek w kostkę. Usuń czubki szparagów, pokrój resztę łodyg na małe kawałki i zblenduj je na krem. Odłóż czubki do dekoracji.
W rondlu roztop masło, podsmaż cebulę i guanciale, następnie dodaj czubki szparagów i smaż przez około 5 minut.
Przetrzyj krem szparagowy przez sito, żeby był idealnie gładki.
Dodaj wcześniej przygotowany krem ze szparagów, podlej bulionem, dopraw solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu przez około 8 minut.
Na koniec dodaj startą gałkę muszkatołową i pozostaw sos na małym ogniu, aż ugotujesz makaron. Ugotuj tagliatelle w dużej ilości osolonej wody.
Odcedź i przełóż do dużej miski, dodaj sos, posyp parmezanem i dokładnie wymieszaj.
Komentarze
Prześlij komentarz