TRYB JASNY/CIEMNY

Tagliatelle z musem szparagowym



To jest super przepis! Mus szparagowy dodany do makaronu! Zaczynamy sezon szparagowy! Można użyć boczku zamiast guanciale, ale lepiej poszukać w sklepie włoskiego podgardla, będzie dużo smaczniej!

Składniki (dla 4 osób)

  • 250 g makaronu tagliatelle jajecznego
  • 500 g szparagów 
  • 30 g gunaciale
  • 100 ml bulionu warzywnego  
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • 1 mała cebula  
  • 50 g masła  
  • 3 łyżki startego parmezanu  
  • gałka muszkatołowa  
  • sól  
  • pieprz  



Przygotowanie

Oczyść szparagi, odetnij zdrewniałe końce i zwiąż je w pęczki po 4–5 sztuk, aby zajmowały mniej miejsca. Zgriluj szparagi na patelni grillowej.

Pokrój cebulę i boczek w kostkę. Usuń czubki szparagów, pokrój resztę łodyg na małe kawałki i zblenduj je na krem. Odłóż czubki do dekoracji.

W rondlu roztop masło, podsmaż cebulę i guanciale, następnie dodaj czubki szparagów i smaż przez około 5 minut.

Przetrzyj krem szparagowy przez sito, żeby był idealnie gładki.

Dodaj wcześniej przygotowany krem ze szparagów, podlej bulionem, dopraw solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu przez około 8 minut.

Na koniec dodaj startą gałkę muszkatołową i pozostaw sos na małym ogniu, aż ugotujesz makaron. Ugotuj tagliatelle w dużej ilości osolonej wody. 

Odcedź i przełóż do dużej miski, dodaj sos, posyp parmezanem i dokładnie wymieszaj.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa